Je moet hier zijn geweest. Oosterbeek. Nederlands eerste kunstenaarskolonie - Willem de Bruin

Willem de Bruin

Je moet hier zijn geweest. Oosterbeek. Nederlands eerste kunstenaarskolonie
Atlas Contact, 2014, 316 p.
  • E-book

Dit vlot geschreven boek gaat over Nederlands eerste kunstenaarskolonie die zich rond 1850 in Oosterbeek vestigde met namen als Bilders, Mauve en Maris. Het gaat ook over bekende, gefortuneerde Nederlanders die in dit ‘Gelders Arcadië’ landgoederen lieten aanleggen, zoals Van Eeghen en Kneppelhout. Laatstgenoemde nam als mecenas jonge schilders, schrijvers en musici onder zijn hoede. In het kielzog van de schilders en de elite ontwikkelde zich het toerisme. Naast kunst- en cultuurhistorische informatie geeft het boek door de vele dwarsverbanden ook een meer algemene inkijk in de geschiedenis van Nederland in de 19e eeuw. Het boek bevat afbeeldingen van schilderijen.

Links genoemd in de leeswijzer

  • Videofragment dat is uitgezonden op Radio-Gelderland, waarin de auteur een aantal in het boek besproken locaties bezoekt.Deze verwijzing klopt niet meer, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.
  • Beschrijving van de oude begraafplaats in Oosterbeek met allerlei achtergrondinformatie en foto’s met betrekking tot bekende personen die er begraven zijn.
  • Kruiswegstaties van Jan Toorop te zien.