Kairos. Een nieuwe bevlogenheid - Joke Hermsen

Joke Hermsen

Kairos. Een nieuwe bevlogenheid
Arbeiderspers, 2014, blz. 272
  • E-book

Kairos was in de Griekse mythologie de jongste en meest rebelse kleinzoon van Chronos. Kairos was het die voor verandering, inzicht en ommekeer wist te zorgen. Terwijl opa Chronos wordt afgebeeld als een oude man met een lange baard en een zandloper in zijn hand, wordt kleinzoon Kairos afgebeeld als jonge, sterke en gespierde god. Chronos is de praktische tijd waarmee we de wereld inrichten, afspraken maken en agenda’s bijhouden maar die geen recht doet aan onze subjectieve ervaring van tijd. Het is de kunst van Kairos om bij tijd en wijle daarvan weg te komen door de aandacht zo scherp te focussen dat er een opening of interval op de Chronos-tijd ontstaat waarbinnen een andere ervaring van tijd mogelijk wordt.
In Karios houdt filosoof Joke J. Hermsen een hartstochtelijk pleidooi voor een andere meer bevlogen tijd. We leven naar Chronos maar zijn Kairos als de ‘god van het geschikte ogenblik’ vergeten. Hermsen vindt Kairos terug in het werk van o.a. Nietzsche, Arendt, Bloch, Benjamin en Heidegger en verbindt deze aan begrippen als enthousiasme, inspiratie, empathie en bezieling.
De fraai geschreven en toegankelijke essays in het boek over filosofie, kunst, literatuur en onderwijs ontvouwen nieuwe manieren van hoopvol denken, die kunnen inspireren wezenlijke veranderingen op gang te brengen.

Links genoemd in de leeswijzer

  • Carel Peeters in Vrij Nederland
  • Interview met de schrijver in De Standaard
  • Joke J. Hermsen bij Wim Brands VPRO
  • Joke J. Hermsen en Robbert Dijkgraaf over Chronos en Kairos
  • Barbara Sukowa reciteert Rilke “Vor lauter Lauschen und Staunen sei still, du mein tieftiefes Leben“ Deze verwijzing klopt niet meer, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.