De vijand van mijn vader - Almudena Grandes

Almudena Grandes

De vijand van mijn vader
Signatuur 2013, 400 pag. Sp
  • E-book

Nino is negen jaar, zoon van een guardia civil in een dorp in het zuiden van Spanje. De guardia civil woont bij elkaar in een kazerne. Zijn vader en moeder zijn liefhebbende ouders, maar niet opgewassen tegen de overmacht van de guardia, die het verzet in het dorp hard neerslaat.
Heel langzaam leert Nino de ware rol kennen van zijn ouders. Als hij mag leren typen op een boerderij van de rooien (de vrouwen en dochters van gevluchte mannen die vanuit de bergen strijd leveren), leert hij een andere wereld kennen. Hij gaat boeken lezen en door klassiekers zoals Jules Verne begint voor hem een andere tijd. Hij krijgt een vriend Pepe die hem van alles leert, maar dan komen de gebeurtenissen in het dorp in een stroomversnelling en komt Nino voor keuzes te staan: met wie moet je solidair zijn?
 
Eenvoudig taalgebruik en knap zoals de gruwelen in de kazerne op een sobere manier worden beschreven. De kleurrijkheid van het boek is vooral door de beschrijving van het dorp en zijn inwoners met hun bijnamen en soms bizarre gedrag.

Leeswijzer is in audio-en braille-vorm beschikbaar bij Passend Lezen, www.passendlezen.nl