De hemel boven Parijs - Bregje Hofstede

Bregje Hofstede

De hemel boven Parijs
Cossee 2014, 223 pag. Ned.

Olivier, professor kunstgeschiedenis aan de Parijse universiteit Sorbonne, krijgt de schrik van zijn leven als hij in zijn collegezaal een Nederlandse studente, Fie, aantreft, die wel heel erg veel lijkt op een vrouw uit zijn verleden. Een collega vraagt hem als haar mentor op te treden en Olivier stemt met tegenzin toe. Hij helpt haar, niet alleen bij zaken die haar studie aangaan, zoals het geven van feedback op een eerste versie van een paper, maar ook met praktische dingen. Hoe meer tijd hij met haar doorbrengt, hoe meer de herinneringen aan de vrouw uit zijn verleden, Mathilde, naar boven komen. Hierdoor komt niet alleen zijn relatie met zijn vriendin Sylvie onder druk te staan…
 
De hemel boven Parijs is het alom geprezen debuut van Bregje Hofstede. “De schrijfster is jong, maar haar psychologie is rijp”, volgens Marja Pruis in de Groene Amsterdammer. Het boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil en zal ook verfilmd worden.

Links genoemd in de leeswijzer

  • Abdelkader Benali: Video ‘Winternachten 2016 Help, ik debuteer! Literaire brunch met CLEEFT’. In: Writers Unlimited, 26 januari 2016.
  • 'De hemel boven Parijs' wordt verfilmd. In Boekblad.nl, 18 mei 2015.
  • Jannie Trouwborst: ‘Bregje Hofstede - De hemel boven Parijs’. In: Blog Mijn boekenkast, 5 september 2014.
  • Yonina Spijker en Elisabeth van Nimwegen: ‘De hemel boven Parijs’. In: Boekenkrant, 4 september 2014.