De Week van de Leesclub 2020: een terugblik


De tweede editie van de Week van de Leesclub is voorbij en we kijken terug op een succesvolle week. Senia stelde in samenwerking met diverse organisaties een mooi programma samen, zodat er keuze genoeg was om in de Week van de Leesclub aan te haken.

Er zijn veel oprichtingsbijeenkomsten georganiseerd door onze ambassadeurs om lezers in het hele land kennis te laten maken met Senia. Er was een Landelijke Leesclubdag tijdens literatuurfestival Lutterzand Literair en er waren dagelijks pop-up-leesclubs met auteurs Rob van Essen en Roelof van Gelder en vertaler Rokus Hofstede. Zo hebben we met elkaar laten zien hoe leuk en waardevol het is om te lezen, sámen te lezen en met elkaar in gesprek te gaan over boeken.

Klik hier voor een foto-impressie van Lutterzand Literair

Klik hier voor een gesprek met ambassadeur Peter Moes, over de Week van de Leesclub in Almere (vanaf minuut 36:48)

Klik hier voor een uitzending waarin ambassadeur in Brabant Hubert Windhorst vertelt over de leesclubs van Senia (uitzending februari, vanaf minuut 46:06)

Klik hier voor een terugblik op de avond met Rob van Essen in Borger, georganiseerd door onze partner Literatuurclubs Drenthe

Klik hier voor een video-impressie van de pop-up-leesclub met Rob van Essen in Amersfoort
Rob van Essen (links, in boekhandel De Drvkkery Middelburg) en Roelof van Gelder (rechts, in boekhandel Van der Meer Noordwijk) tijdens een pop-up-leesclub.

Een deelnemer aan de pop-up-leesclub met Roelof van Gelder in Noordwijk schrijft:
"Ik heb zeer genoten van deze pop-up-leesclub. De leesclub kwam mooi op tijd: in mei gaan wij met onze leesclub Geschiedenis Sassenheim het boek Dichter in de jungle lezen. De gespreksleider stelde uitnodigende vragen aan Roelof van Gelder. Deze op zijn beurt gaf een interessante uitleg. Ook de aanwezigen mengden zich in de gesprekken. Bedankt!"

Video-impressie van de pop-up-leesclub met Rob van Essen in Amersfoort

________________________

Organisatie

De Week van de Leesclub is een initiatief van leescluborganisatie Senia in samenwerking met Stichting Literatuurclubs Drenthe, Schwob en Lutterzand Literair.

Over de initiatiefnemers

Senia
Senia heeft 1400 leesclubs literatuur, geschiedenis, filosofie biografieën en kunstgeschiedenis, door heel Nederland. Senia richt nieuwe groepen op en verzorgt achtergrondinformatie bij boeken die geselecteerd zijn voor bespreking in de leesclubs.
www.senia.nl      

Stichting Literatuurclubs Drenthe (SLD)
De 250 leesgroepen in Drenthe lezen en bespreken jaarlijks vier centraal gekozen literaire boeken. Bij ieder boek horen een reader en een lezing die de leden aanknopingspunten bieden voor een gesprek over het boek, gewoon thuis aan de keukentafel. De SLD viert in 2020 het 50-jarig bestaan. | www.literatuurclubsdrenthe.nl  

Schwob
Vier keer per jaar selecteert Schwob, onderdeel van het Nederlands Letterenfonds, recente herontdekkingen: boeken die vaak enorm populair en gewaardeerd zijn in andere landen, maar vreemd genoeg niet (meer) in Nederland verkrijgbaar zijn. In samenwerking met boekhandels en uitgeverijen ondersteunt Schwob deze uitgaven door acties in de boekhandel en het organiseren van leesclubs.
www.schwob.nl

Lutterzand Literair
Op 25 en 26 januari vindt Lutterzand Literair plaats, een literatuurfestival in de mooie omgeving van het Lutterzand in Noordoost Twente. Dit unieke festival biedt niet alleen interactieve lezingen en meer rondom literatuur, cultuur, natuur en erfgoed, maar ook een primeur: de Landelijke Leesclub Dag op zondag 26 januari. Speciale aanbieding voor leden van Senia: schrijf je in met je abonneenummer en ontvang €2,50 korting op toegang tot de Landelijke Leesclubdag!
www.lutterzandliterair.nl