Naar de inhoud
Lees voor

Ai Weiwei: kunstenaar en activist

Ai Weiwei (1957) is de meest toonaangevende kunstenaar van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen. Vijftig leesclubs lezen dit seizoen zijn boek '1000 jaar vreugde en verdriet'. In Kunsthal Rotterdam is een grote overzichtstentoonstelling van hem te zien: 'In Search of Humanity'.

In Search of Humanity

Na zijn kritiek op de oorlog in Gaza werden verschillende exposities van Ai Weiwei onlangs gecanceld. Kunsthal Rotterdam biedt de kunstenaar wel een podium en toont de grootschalige overzichtstentoonstelling ‘In Search of Humanity’. De expositie biedt een indrukwekkend overzicht van de ruim vier decennia durende carrière van Ai Weiwei, met schilderijen, culturele readymades, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst. Het bevat belangrijke werken uit al zijn creatieve fasen. De expositie is te zien tot 3 maart 2024.
Info expo >

Artist Talk Ai Weiwei

Op zaterdag 30 september gaf Ai Weiwei ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘In Search of Humanity’ een Artist Talk in Kunsthal Rotterdam.
Bekijk gesprek >

Leeswijzer 1000 jaar vreugde en verdriet

In ‘1000 jaar vreugde en verdriet’ schetst Ai Weiwei een verbazingwekkend portret van het China van de afgelopen honderd jaar en doet hij verslag van het leven van zijn vader Ai Qing, een van China’s invloedrijkste dichters. Tijdens de Culturele Revolutie werd Ai Qing samen met zijn gezin verbannen naar Klein Siberië. Ai Weiwei beschrijft zijn kindertijd in ballingschap, de periode waarin hij in Amerika een kunstopleiding volgt en zijn terugkomst naar China waar hij uitgroeit tot kunstenaar en mensenrechtenactivist. Hij gaat in zijn boek op zoek naar de oorsprong van zijn creativiteit en zijn politieke overtuigingen en hoe bepalend het leven in een totalitaire staat is geweest voor zijn werk. Hij beschrijft uitgebreid zijn kunstwerken en welke gedachten er achter een concept schuilgaan. Het boek bevat een aantal door Ai Weiwei gemaakte tekeningen en foto’s.

Na het lezen van deze toegankelijke dubbel-biografie weet je meer over zowel de geschiedenis van China van de afgelopen honderd jaar als over het leven en werk van Ai Weiwei en hoe zijn kunst zich in de context van die geschiedenis heeft ontwikkeld.
Info leeswijzer >