Naar de inhoud
Lees voor

Hoe werkt een leesclub

Bijeenkomsten

De meeste leesclubs lezen zeven boeken per jaar en komen gemiddeld om de zes weken bij elkaar. In juli en augustus is er meestal een zomerstop. Een leesclub bepaalt zelf waar en wanneer het bij elkaar komt: overdag of ‘s avonds, wisselend bij iemand thuis of op een vaste plek, bijvoorbeeld in een bibliotheek, buurthuis of café.

Aantal leden

Na een kennismaking blijkt of er een goede ‘klik’ is om met elkaar in een leesclub te gaan. De ervaring leert dat dit vaak het geval is, mensen vinden elkaar namelijk in hun liefde voor lezen. De meeste leesclubs bestaan uit zes à acht leden.

Onderlinge afspraken

Leden maken onderling afspraken over hoe ze de bijeenkomsten willen invullen. Bijvoorbeeld over hoe lang de bijeenkomsten duren, de volgorde van de te bespreken boeken, wie wanneer gespreksleider is.

Boekenlijsten

Elke leesclub maakt jaarlijks een lijst met boeken die het wil gaan bespreken. Dit doen ze aan de hand van door senia zorgvuldig samengestelde boekenlijsten. Er zijn boekenlijsten voor verschillende genres, van moderne literatuur tot filosofie en geschiedenis. Er zijn in totaal ruim 900 titels om uit te kiezen. Voor elk nieuw leesclubseizoen ontvangen leden een actuele boekenlijst. Bekijk boekenlijsten >

dwarslezen

Senia nodigt leden van harte uit om boeken van verschillende genres te lezen. Leesclubs kunnen dan ook uit alle verschillende boekenlijsten kiezen. Moderne literatuur, geschiedenis, poëzie… het kan allemaal op de leeslijst.

Leeswijzers

Van elk gekozen boek ontvangen leden een leeswijzer. Deze geeft informatie over de auteur, stijl, context en recensies. Ook zijn hierin inspirerende vragen en discussiethema’s opgenomen. De leeswijzers fungeren als leidraad en garanderen verdiepende boekbesprekingen. Bekijk voorbeeld leeswijzer >

Senia’s meerwaarde >