Hoe werkt een leesclub?

Bijeenkomsten
De meeste leesclubs lezen zeven boeken per jaar en komen gemiddeld om de zes weken bij elkaar. In juli en augustus is er meestal een zomerstop. Een leesclub bepaalt zelf waar en wanneer het bij elkaar komt: overdag of ‘s avonds, wisselend bij iemand thuis of op een vaste plek, bijvoorbeeld in een bibliotheek, buurthuis of café.
Aantal leden
Na een kennismaking blijkt of er een goede ‘klik’ is om met elkaar in een leesclub te gaan. De ervaring leert dat dit vaak het geval is, mensen vinden elkaar namelijk in hun liefde voor lezen. De meeste leesclubs bestaan uit zes à acht deelnemers.
Onderlinge afspraken
Deelnemers maken onderling afspraken over hoe ze de bijeenkomsten willen invullen. Bijvoorbeeld over hoe lang de bijeenkomsten duren, de volgorde van de te bespreken boeken, wie wanneer gespreksleider is.
Keuzelijsten
Elke leesclub maakt jaarlijks een lijst met boeken die het wil gaan bespreken. Dit doen ze aan de hand van door Senia zorgvuldig samengestelde keuzelijsten. Er zijn keuzelijsten voor verschillende genres, van moderne literatuur tot filosofie en geschiedenis. Er zijn in totaal ruim 900 titels om uit te kiezen. Voorafgaand elk nieuw leesclubseizoen ontvangen leden een actuele keuzelijst. Bekijk keuzelijsten >
dwarslezen
Senia nodigt deelnemers van harte uit om boeken van verschillende genres te lezen. Leesclubs kunnen dan ook uit alle verschillende boekenlijsten kiezen. Moderne literatuur, geschiedenis… het kan allemaal op de leeslijst. Maar ook muziek behoort tot de mogelijkheden!
Leeswijzers
Van elk gekozen titel ontvangen leden een lees- of luisterwijzer. Deze geeft informatie over de auteur, stijl, context en recensies. Ook zijn hierin inspirerende vragen en discussiethema’s opgenomen. De leeswijzers fungeren als leidraad en garanderen verdiepende besprekingen.
Bekijk de voorbeeld leeswijzer van Zomervacht door Jaap Robben >