Naar de inhoud
Lees voor

Auteurs over Senia

"Senia is van onschatbare waarde voor het behoud van de leescultuur en de overdracht van onzichtbaar erfgoed. Ik ben erg onder de indruk van jullie werk. Lezen doe je alleen, maar praten over je leeservaring doe je met anderen. Dat voegt een dimensie toe aan elk boek en aan elk lezersleven. Als de maatschappij behoefte heeft aan sociale cohesie - en velen zeggen dat - dan vormen jullie leesgroepen het culturele en intellectuele weefsel ervan."
Nelleke Noordervliet
Wat een prachtige leeswijzers maakt Senia! Ik was zeer verrast over de leeswijzers over mijn boeken 'Kairos' en 'De melancholie van de onrust'. Ik had het zelf niet beter kunnen doen.”
Joke Hermsen
"Goede lezers zijn niet alleen leuk en eervol, maar ook belangrijk voor een schrijver. Goede lezers confronteren de auteur namelijk nu eens met zijn of haar beperkingen en stimuleren dan weer tot een nieuwe kijk. Dat heb ik zelf ervaren toen ik door een groep Senia-lezers aan de tand werd gevoeld over het Rusland van nu. Na twee uur stond ik wijzer buiten dan ik binnen was gekomen."
Hubert Smeets
"Mensen die elkaar opzoeken om over een boek te praten, nadat ze het echt gelezen hebben en erover nagedacht. Het lijkt in onze tijd haast wel een ondergrondse activiteit, een daad van verzet. In de jeugd van mijn moeder, geboren in 1923, rustte er op lezen een taboe. Als zij een boek pakte, zei haar moeder: niet lezen, ga iets nuttigs doen. Iets doen betekende: je handen laten wapperen, in de huishouding helpen of een verstelwerkje pakken. Door te lezen rebelleerde mijn moeder. Op haar zestiende werd ze van school gehaald om op een kantoor te gaan werken. Maar toen ze aan het eind van haar eerste werkdag bedrukt thuiskwam, zei mijn grootmoeder: ‘Ga eens op je kamer kijken, ik heb een verrassing voor je.’ Toen mijn moeder de deur van haar slaapkamer opende zag ze meteen dat er boven haar bed een leeslamp was opgehangen. Voortaan kon ze zich na werktijd terugtrekken met een boek. Ik ben mijn grootmoeder nog altijd dankbaar voor dit gebaar, en mijn moeder dat zij haar kinderen de liefde voor lezen heeft bijgebracht. Misschien is iedere leeskring ook wel een leeslamp, een plek waar je je even terugtrekt met een zorgvuldig gekozen boek, om er met elkaar je licht over te laten schijnen."
Vonne van der Meer
"Ik vind ik het heel bijzonder en belangrijk dat er in een tijd van ontlezing leesclubs zijn en dat dat zich zo uitbreidt. Zelf heb ik in de jaren ’80 ook in een leesclub gezeten. Ik ken leesclubs van mensen die al twintig tot dertig jaar bij elkaar zijn. En die Senia-leeswijzers zien er heel degelijk uit!"
Oek de Jong