Naar de inhoud
Lees voor

Anna Singer

Jet Boetje
Noord-Holland 2022 | 160 pagina's
B24-02

Singer Laren bestaat uit een museum, villa, beeldentuin en theater. Hoe is dit kleine villadorp aan zo’n indrukwekkend museum gekomen? Dan komen we uit bij Anna (en William) Singer.

Zij werd geboren in 1873 in Maryland, Amerika in een gegoede familie. Zij is muzikaal, leert piano en harp spelen en geeft vervolgens pianolessen. In 1894 ontmoet zij William Henry Singer Junior, zoon van een schatrijke staalindustrieel. Zij trouwen in 1895. Hun karakters verschillen. Zij is sociaal, temperamentvol en muzikaal en William is sportief, vriendelijk en introvert. Het kan niet anders dat de tegengestelde karakters en verschillende levensopvattingen tot spanningen in hun huwelijk hebben geleid. Hij voelt geen enkele behoefte om zijn vader op te volgen, schildert liever en krijgt les van de Noorse Martin Borgord, die bij William en Anna in huis gaat wonen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap. William blijft bij zijn verlangen om schilder te worden en hieraan kan hij, dankzij zijn rijkdom, gevolg geven. Gedrieën vertrekken zij in 1901 vanuit Amerika in eerste instantie naar Parijs en vervolgens, omdat William een groot bewonderaar is van de Hollandse meesters, in het bijzonder Anton Mauve, al in 1902 naar Laren.

William en Anne leiden een bijzonder leven, gevuld met schilder- en beeldhouwkunst, muziek en reizen. Afwisselend leven zij in Laren en in Noorwegen, waar zij ook een villa hebben. Ze ontmoeten interessante mensen, kunstenaars vanuit de hele wereld. En Anne start haar kunstverzameling, daarin gesteund door Martin en later schilder Jaap Dooijewaard.

Zij overlijdt in 1962 en in haar herdenkingsdienst blikken alle sprekers met dankbaarheid terug op het rijke leven van deze Amerikaanse vrouw, die voor het dorp Laren en voor het culturele leven in Nederland van onschatbare waarde is geweest.

De biografie, prachtig geïllustreerd met persoonlijke foto’s, met foto’s van schilderijen en beelden, met schitterende natuurfoto’s, maakt deze onschatbare waarde eens te meer duidelijk.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.