Naar de inhoud
Lees voor

De beesten

Gijs Wilbrink
Thomas Rap 2022 | 304 pagina's
N24-19

_De Beesten_ bestaat uit twee delen, die allebei beginnen met de zin: Ik wil niet veel zeggen…

Je raadt het al. Alle registers worden opengetrokken in deze rijke, beeldende, rauwe en gevoelige roman, die boeiend is voor alle leeftijden!

De roman speelt in de Achterhoek, in een wat prototypische omgeving: een achterafgelegen nertsenfokkerij, gedreven door louche typen, die ook met stroperij hun kost proberen te verdienen. Tom Keller wordt door zijn ooms opgevoed, omdat zijn moeder in het kraambed is overleden.

In het boek volgen we de levens van Tom Keller, die een succesvolle motorcoureur wordt, en dat van zijn dochter Isa, een studente Kunstgeschiedenis in de jaren negentig. Wat het boek mede zo boeiend maakt, is de creatieve opbouw en de veelzijdigheid. Het is een detective én een sociale én een psychologische roman, maar misschien ook wel een knappe literaire streekroman én misschien nog zoveel meer…

Gijs Wilbrink ontving veel lof voor zijn debuutroman. Uit Tzum: “De roman zit vol lijntjes, personages, onderlinge verhoudingen, een verrassende verteller, vol verwijzingen naar de pop- en televisiecultuur van de jaren negentig, vol allusies naar schilderkunst en het is heel fijn om te lezen dat iemand zich nu eens niet beperkt in wat hij schrijft, maar durft uit te pakken. Ik wil niet veel zeggen, maar die Wilbrink komt er wel.”

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.