Naar de inhoud
Lees voor

De camino

Anya Niewierra
Luitingh-Sijthoff 2021 | 382 pagina's
N24-13

Lotte besluit om de Camino de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te lopen. Een jaar geleden pleegde haar man Emil, tijdens het lopen van die Camino, onverwachts zelfmoord.

Ze was gelukkig met hem getrouwd en ze hadden een leuk gezin. Emil was een vluchteling uit Bosnië. Daar gaat ze naartoe om zijn as uit te strooien. Ze komt erachter dat er toch meer speelde in het leven van haar man dan op het eerste gezicht leek. Ze geeft een advocaat uit Sarajevo opdracht om één en ander uit te zoeken.

Lotte herhaalt de route die Emil nam heel precies. Dezelfde afstanden per dag, dezelfde overnachtingsplekken. Ze hoopt daarmee beter te begrijpen waarom Emil tot zijn daad kwam. Terwijl ze aan het lopen is, en met mensen spreekt over Emil, krijgt ze steeds meer het gevoel dat ze gevolgd wordt.

Anya Niewierra won met haar roman De camino de NS Publieksprijs 2023. Het boek wordt beschouwd als een literaire thriller, de schrijfster weet je in het verhaal te trekken. Maar het is niet alleen een spannend boek. Er komen vragen naar boven als: “hoe goed ken je de man met wie je al jaren gelukkig getrouwd bent. Hoe ga je om met de feiten waarvan je het bestaan niet wist? Wie vertrouw je?”

Kortom een boek dat zeker tot gesprek uitnodigt.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.