Naar de inhoud
Lees voor

De vele levens van Rosey Pool

Lonneke Geerlings
Atlas Contact 2023 | 288 pagina's
B24-06

Geboren in 1905, in een socialistisch Joods gezin, was zij tussen de twee wereldoorlogen in actief in de arbeidersbeweging en antifascistische groepen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vernietigde Pool haar volledige archief. Zij zat in het verzet en moest ook via Westerbork op transport. Ze wist op het nippertje haar leven te redden door uit de trein te springen waarin ook Etty Hillesum zat. Via Londen, waar zij samenwoonde met haar vriendin Ursel ‘Isa’ Isenburg, gaat zij in de jaren vijftig en zestig steeds vaker naar de Verenigde Staten.

De foto op de omslag van deze biografie toont Rosey Pool te midden van een aantal zwarte dichters. Dat was het levenswerk wat zij na de Tweede Wereldoorlog opbouwde. Ze gaf het werk uit van Afro-Amerikaanse dichters, toen bijna niemand daar nog naar omkeek, runde een Londense ‘salon’ voor zwarte kunstenaars en was één van de aanjagers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Pool zag een verband tussen de Afro-Amerikaanse verzetspoëzie en verzetspoëzie tegen het naziregime in de jaren dertig en veertig. Waardering voor de zwarte kunst was volgens Pool essentieel in de zwarte emancipatie.

In Nederland was deze bijzondere vrouw nagenoeg vergeten en het is de verdienste van auteur Lonneke Geerlings dat zij erin geslaagd is om voor Rosey Pool een schriftelijk monument op te richten.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.