Naar de inhoud
Lees voor

Geld, geloof en goede vrienden

Laura van Hasselt
Balans 2023 | 232 pagina's
G24-08

De doopsgezinde Amsterdamse zakenman Piet van Eeghen wilde de wereld verbeteren. En dankzij zijn vermogen, een diepgeworteld geloof en veel invloedrijke vrienden kwam hij een heel eind. Hij speelde een cruciale rol bij de modernisering van Amsterdam in de negentiende eeuw.

Formeel had Van Eeghen geen enkele functie in het stadsbestuur, dat in die tijd overigens ook bitter weinig ondernam voor zijn inwoners, maar achter de schermen was hij de motor achter allerlei belangrijke projecten uit de negentiende eeuw, waarvan de resultaten nog steeds zichtbaar zijn. Behalve bij het Vondelpark speelde de energieke kunstverzamelaar ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.

Hoe kwam deze Amsterdamse koopman tot zoveel sociale daden? Welke rol speelden zijn geloof en zijn privéleven daarbij? Dit boek geeft een meeslepend beeld van een enerverende tijd en is een indrukwekkend portret van een opmerkelijke Amsterdammer. De betekenis van Van Eeghen als zakelijke weldoener voor de stad is nauwelijks te overschatten en met deze meeslepende biografie haalt Laura van Hasselt hem eindelijk uit de schaduw. Laura van Hasselt promoveerde op 'Piet van Eeghen' in november 2022. Dit boek is een handelseditie van haar proefschrift.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.