Naar de inhoud
Lees voor

Het verhaal van de dienstmaagd

Margaret Atwood
Prometheus 1987 | 352 pagina's
K24-05

Dit boek is een dystopische roman die zich afspeelt in Gilead. Na een coup heeft de democratie plaats gemaakt voor een christelijke dictatuur. Vrouwen worden ingedeeld op basis van hun status en vruchtbaarheid. Zij dragen zedige kleding die wordt bepaald door hun categorie: blauw voor de Vrouwen, rood voor de Dienstmaagden en gestreepte kleding voor de Econovrouwen. Het is de vrouwen verboden om te lezen, zij mogen geen geld beheren of buitenshuis werken.

Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der ‘Dienstmaagden’, die slechts één doel heeft: zich voort te planten. Als Dienstmaagd heeft zij de naam van de man aan wie zij is toegewezen (van Fred). Deze voortplanting is noodzakelijk omdat de bevolking vanwege een vergiftigd milieu slinkt. Het regime van Gilead heeft verordend dat de elite vruchtbare vrouwen krijgt toegewezen als Dienstmaagd. In de jonge staat Gilead geldt de Bijbel als richtsnoer – in zijn allerzwartste, oudtestamentische gedaante welteverstaan. Mannen hebben de alleenheerschappij, vrouwen zijn er veroordeeld tot kinderen baren en volledige dienstbaarheid.

In een sobere stijl van koele observaties, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor, legt Vanfred het zwarte hart van deze dictatuur bloot.

De lezer vraagt zich af: is dit een futuristisch schrikbeeld, of de nabije toekomst van Amerika of elders op de wereld? Margaret Atwood heeft hierover zelf gezegd: “Een van de regels die ik mijzelf oplegde met Het verhaal van de dienstmaagd, was dat ik geen gebeurtenissen zou opnemen die zich niet al hadden voorgedaan in de ‘nachtmerrie’ van de geschiedenis.”

Opmerking: 'De testamenten' is het vervolg op _'_Het verhaal van de dienstmaagd' en verscheen in 2019 (Senia leeswijzer: N20-01).

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.