Naar de inhoud
Lees voor

Het voorjaar gaat door

Martin Gayford
Sterck & De Vreese, 2022, 280 p.
U24-10

Eind 2018 koopt de Britse schilder David Hockney (1937) in Frankrijk een oude Normandische boerderij, La Grande Cour, met anderhalve hectare grond om er te wonen en te werken. Hij begint aan een nieuw project: het schilderen van de komst van de lente in Normandië. Zijn atelier ligt in de nabijheid van Bayeux, bekend om haar unieke middeleeuwse tapijt met een lengte van meer dan achtenzestig meter. Het inspireert Hockney om ook iets groots te maken. Hij werkt daarbij graag in series, net als veel van zijn illustere voorgangers, zoals Monet en Picasso.

Dit boek is het resultaat van vele intense gesprekken die kunstcriticus Martin Gayford met David Hockney heeft gevoerd. Alle onderwerpen die de kunstenaar fascineren komen langs: licht, kleur, ruimte, waarneming (perspectief), water, bomen. Het Normandische project valt voor een deel samen met de covidpandemie en de lockdowns in Frankrijk en Engeland. Hockney stuurt Gayford, die in Engeland woont, zijn nieuwste creaties: iPadtekeningen, rake natuurobservaties, die al snel worden opgemerkt door de nieuwsmedia. De natuur is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Hockney, die schrijft dat wij het contact kwijt zijn met de natuur 'wat nogal dom is, want we staan er niet los van, maar zijn er onderdeel van'.

_'_Het voorjaar gaat door' geeft een boeiend inkijkje in Hockneys universum en zijn idolen, zoals Bruegel, Rembrandt en Van Gogh. Kunstcriticus, schrijver en curator Martin Gayford volgt Hockney al dertig jaar op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner van één van de grootste figuratieve schilders van onze tijd.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.