Naar de inhoud
Lees voor

Hitler, Stalin, vader en moeder

Daniel Finkelstein
De Bezige Bij 2023 | 432 pagina's
B24-05

Daniel Finkelsteins moeder Mirjam was een dochter van de Duitse Alfred Wiener, één van de eerste personen die het existentiële gevaar van Hitler voor de Joden voorzag: Wiener begon al in 1933 met een gedetailleerde inventarisatie van nazimisdaden. Uiteindelijk vertrok de familie naar Amsterdam en vervolgens wilden ze naar Londen vluchten, maar toen vielen de Duitsers Nederland binnen. De familie werd opgepakt en naar Bergen-Belsen gestuurd.

Finkelsteins vader Ludwik werd geboren in de Poolse stad Lvov (het huidige Lviv in Oekraïne) als enig kind van een welvarende Joodse familie. In 1939 werd de familie opgepakt door de communisten en naar een Siberische goelag gestuurd. Ludwik verrichtte daar dwangarbeid op een boerderij en overleefde de ijskoude winters in een piepklein huisje dat ze bouwden van koeienmest.

In 'Hitler, Stalin, vader en moeder' vertelt Finkelstein het ontroerende en soms onvoorstelbare verhaal van zijn ouders. Het is een verhaal over vervolging en overleven en over de bijna onvoorstelbare moed van twee gewone families, verweven met de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw.

Een boek dat ondanks de omvang blijft boeien, makkelijk leest en je tot het einde nieuwsgierig houdt naar de goede afloop.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.