Naar de inhoud
Lees voor

In plaats van woede

Geke van der Wal
Atlas Contact 2023 | 320 pagina's
B24-15

Guus Belinfante (1911-2000) was een vooruitstrevend jurist, die als tv-rechter populair was bij het algemene publiek. Als hoogleraar bestuursrecht was hij een begaafd en inspirerend docent aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Hij was daar rector magnificus van 1968 tot 1971.

Geke van der Wal beschrijft het welvarende Portugees-Joodse, Haagse milieu waarin hij opgroeide. De oorlogsjaren en de Jodenvervolging bleken bepalend voor zijn latere leven. Ze lagen aan de basis van zijn onvermogen mee te bewegen in de tijd van rebellie en agressiviteit tijdens de studentenprotesten. De depressie waarin hij belandde, toen hij na het eindigen van zijn ambtsperiode in stilte de universiteit verliet, had alles te maken met dat oorlogsverleden, waarover hij altijd gezwegen had. Dat gold ook voor de drama’s in zijn persoonlijke leven. De trauma’s van de oorlogsjaren eisten uiteindelijk hun tol. Pas toen hij het boek publiceerde 'In plaats van bijltjesdag' kwam hij weer in de openbaarheid. Het heeft tot na zijn dood geduurd, voordat hij de erkenning kreeg bij de universiteit.

Bij velen is hij vooral bekend geworden door zijn rol als rector magnificus tijdens de studentenprotesten en de Maagdenhuisbezetting. De eerst geliefde docent, die voorstander was van meer inspraak, werd vervolgens verguisd als een autoritaire bestuurder die niet mee kon in het woelige tij.

Deze geslaagde biografie doet recht aan de persoon Guus Belinfante en de context waarin hij leefde. Het is een boek geworden dat je in één ruk uitleest.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.