Naar de inhoud
Lees voor

Tussentijds

Peter Zantingh
Das Mag 2022 | 176 pagina's
N24-20

In de trein zit een jonge vader, Robin. Hij is op weg naar Tess, zijn vrouw. Zij geeft in Zuid-Duitsland een presentatie na het verschijnen van haar eerste prentenboek. Robin heeft in dit prentenboek iets gezien dat hem het gevoel geeft dat hij onmiddellijk naar haar toe moet.

Hij neemt hun zoontje Mats mee en onderweg overpeinst hij het verleden, het heden en de toekomst. Hij denkt na over het vaderschap, over de liefde, en over wat het betekent om een kind op de wereld te zetten wanneer een klimaatcrisis onafgebroken aan de orde is en steeds dichterbij lijkt te komen. De gesprekken die hij en Tess hierover hadden, komen weer boven. Hij mijmert over de relatie met zijn vader die de diagnose Alzheimer kreeg en hoe die relatie langzaam zal veranderen.

Het boek is heel bijzonder opgebouwd en prachtig geschreven, liefdevol. Tijd speelt een grote rol in het verhaal: verleden tijd, toekomende tijd, ‘tussentijd’. Je kunt meedeinen op de gedachten die Robin heeft tijdens die treinreis. Je zult je afvragen of iets echt gebeurd is, of alleen in zijn gedachten speelt. Het einde van het boek is verrassend.

_Tussentijds_ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2023. _Tussentijds_ is heel erg de moeite van het lezen waard. Door de vragen die gesteld worden, door het heldere taalgebruik, door het actuele. Je zit ook in de trein, naast Robin, en je voelt de vragen die hij stelt, zelf.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.