Naar de inhoud
Lees voor

Winnie & Nelson

Jonny Steinberg
Atlas Contact 2023 | 600 pagina's
B24-13

Wie kent hen niet? Nelson Mandela (1918-2013) en Winnie Madikizela-Mandela (1936-2018). Hij was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, vanaf 1994 tot aan zijn aftreding in 1999 en Winnie was zijn vrouw.

Zij trouwden in 1958. Hij was toen al het boegbeeld van acties van burgerlijke ongehoorzaamheid om de apartheidswetten te trotseren. En zij was opgeleid voor de hoogste posities die destijds binnen het bereik van een zwarte vrouw lagen.

Toen zij trouwden, konden ze niet weten, omdat het nog niet eerder was vertoond, wat het voor elk kruimeltje privéleven, elke vergoten traan, elke hartzeer, elke glimlach en elke lach betekende om een dubbelleven te leiden, om uiterst persoonlijk te zijn en tegelijkertijd symbool te staan voor het collectieve leven van miljoenen mensen.

Zij hebben maar heel kort samengewoond, omdat Mandela vanwege zijn strijd tegen de apartheid in 1964 gevangengezet werd op Robbeneiland en pas in 1982 vrij gelaten werd. Winnie Mandela zette de strijd tegen de apartheid buiten de gevangenis voort, waardoor zij bij de zwarte bevolking van Zuid-Afrika zeer populair werd.

'Winnie & Nelson Portret van een huwelijk' is een buitengewoon boeiend boek, dat je bijna niet weg kan leggen en in een ruk uitleest. Want Jonny Steinberg, de auteur van dit boek, weet duidelijk te maken dat er over hun gezamenlijke leven verhalen verteld zijn, ook door Nelson en Winnie zelf, waarin feiten en fictie door elkaar heen lopen. En dat het verhaal van hun huwelijk ook het verhaal is van de jarenlange strijd tegen de apartheid.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.