Naar de inhoud
Lees voor

Exotische klanken
van de gamelan

Heb je de exotische klanken van de gamelan wel eens gehoord? Deze uit Indonesië afkomstige meerstemmige muziek die vooral bestaat uit het geluid van bronzen gongen heeft voor onze oren een exotische (en voor sommigen een nostalgische) klank. Menig componist liet zich erdoor inspireren.

Gamelanmuziek

Gamelan is een traditionele muziekstijl in Indonesië, vooral op de eilanden Java, Madura, Bali en Lombok, en de benaming van zowel de muziekinstrumenten zelf als de bespelersgroep. De naam gamelan is afgeleid van gamel, een Oud-Javaans woord voor “slaan” of “kloppen”, omdat de meeste instrumenten van een gamelan slaginstrumenten zijn.
Gemelan (Indonesië) >

Debussy en Ravel

Een aantal, vooral Franse componisten hoorde deze vreemde klanken voor het eerst in 1889 op de Wereldtentoonstelling te Parijs (die van de Eiffeltoren) en werden erdoor geïnspireerd. De meest bekende waren Debussy en Ravel. Debussy ’s relatie met de gamelan kwam al eens ter sprake in de luisterwijzer Debussy, Preludes (Z18-05).
Claude DebussyPagodes, Estampes | Yejin Gil >

Leopold Godowsky

Maar ook erna waren er componisten die de sfeer van de gamelanmuziek in de Westerse muziek wilden uitdrukken. De minder bekende pianist, componist Leopold Godowsky (1870-1938) componeerde na een bezoek aan Nederlands-Indië exotische pianomuziek geïnspireerd door de gamelan.
Leopold Godowsky – Gamelan, Java Suite Book I | Robertas Lozinskis >

Nieuwsgierig geworden naar de muziek van Leopold Godowsky? Er is voor komend seizoen een kersverse muziekluisterwijzer te bestellen, namelijk ‘Java Suite’ (Z23-09) >.