Naar de inhoud
Lees voor

Help!? Ik zoek een boek!

Het komt wel eens voor: heb je met je leesclubgenoten een prachtige selectie gemaakt uit de keuzelijsten van Senia, kom je er op het moment dat je wil gaan lezen achter dat een boek van jullie keuze niet te vinden is... Wat nu? Hoe kom je aan lastig te verkrijgen boeken? We zetten wat tips op een rij.

Boeken in de categorie fictie zijn over het algemeen gemakkelijk te verkrijgen, leesclubs Literatuur of Klassiekers zullen dit probleem niet snel tegenkomen. Maar ook voor hen is het fijn om boeken te kunnen lenen of tweedehands aan te kunnen schaffen.

Het te pakken krijgen van non-fictie boeken, die op de keuzelijsten (Kunst)geschiedenis of Biografieën staan, kan lastiger zijn. Deze boeken zijn soms kostbaar, worden exclusief uitgegeven of maar in een beperkte oplage. Voor deze boeken is minder animo in de bieb en ze zijn ook nog eens duurder, terwijl bibliotheken beperkt zijn in hun budget.

Binnen Senia doen we ons best om deze problemen te ondervangen. Zo zetten we niet altijd de meest actuele titels op de lijst, mede met het oog op de beschikbaarheid en zijn we regelmatig in gesprek met bibliotheken en regionale uitleen-services.

Algemene tips

  • Vraag specifiek om het boek bij de Bibliotheek bij jou in de buurt. Als een bibliotheek weet dat er vraag naar een bepaald boek is, en zeker als ze de vraag vaker krijgen (misschien van andere Senia leesclubleden) zullen ze overwegen het boek aan te schaffen.
  • Er zijn veel leesgroepen die bij aanvang van het seizoen de boeken zelf aanschaffen. Deze boeken rouleren dan gedurende het seizoen binnen de groep.
  • Om binnen Senia boeken door te geven hebben wij het Boekenprikbord bedacht, helaas werkt dit nu nog niet, maar weet dat we daar aan werken!

Tips voor het vinden van tweedehands boeken

Mocht het écht niet lukken om een boek te pakken te krijgen, dan is het mogelijk om een andere titel te kiezen gedurende het seizoen. De contactpersoon van de leesgroep kan contact met ons opnemen voor het ruilen van een titel en het ontvangen van een andere leeswijzer.