Naar de inhoud
Lees voor

Leestip: Small Thing Like These

De Werkgroep Engels is het er unaniem over eens: hier wordt een verhaal verteld van epische proporties. Dit prachtige boek van Claire Keegan werd het afgelopen jaar in de leesclubs Engelse Literatuur het vaakst gekozen als één van de te bespreken boeken. Meer Engelse boekentips? Onze Werkgroep Engels heeft sinds kort een eigen Instagramaccount: www.instagram.com/senia_bookclubs

Korte samenvatting Small Things Like These
Het verhaal situeert zich in 1985 in de weken voor kerst. Wanneer de hoofdpersoon Bill Furlong een bestelling kolen bezorgd bij het klooster in het dorp vindt hij een verkleumd meisje opgesloten in het kolenhok: Sarah. Hij draagt haar naar binnen waar ze wordt opgevangen door de nonnen. Bill vertrekt, maar de herinnering aan Sarah laat hem niet los. Net als ieder ander in het dorp kent hij de geruchten: jonge meisjes worden gevangen gehouden en mishandeld in het klooster. Hij wil Sarah helpen, maar daarmee brengt hij de toekomst van zijn eigen dochters in gevaar – de kerk is wraakzuchtig en heeft veel macht. Wat moet hij doen?

Achtergrond
De roman speelt in Ierland en is gebaseerd op de Magdalene Laundries die in verschillende vormen van 1765 tot 1996 in Ierland daadwerkelijk opereerden. Hier werden “fallen women” – prostituees en ongehuwd zwangere vrouwen – opgesloten en onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen in wasserijen te werken. Per toeval werd in 1993 een massagraf ontdekt dat zorgde voor een enorme publieke verontwaardiging en werden deze wasserijen voorgoed gesloten.

Auteur
Claire Keegan is geboren in het Ierse Wicklow. Ze is het jongste kind uit een groot katholiek gezin; het geloof en het vaderland Ierland spelen vaak een belangrijke rol in haar boeken. Ze schrijft vooral korte verhalen en novelles en kent als geen ander de kunst om met weinig woorden veel te vertellen. Haar boeken zijn in 30 talen uitgegeven en ze heeft veel belangrijke prijzen gewonnen. De film Small Things like These naar het gelijknamige boek is op 15 februari jl. verschenen met in de hoofdrol Cillian Murphy (bekend van de serie Peaky Blinders).