Naar de inhoud
Lees voor

Muziek gecomponeerd door AI

Kan muziek gecomponeerd worden door kunstmatige intelligentie systemen? AI-muziek is de afgelopen jaren het onderwerp geweest van veel onderzoek en experimenten, en hoewel het interessante resultaten kan opleveren, lopen de meningen uiteen over de artistieke waarde ervan in vergelijking met muziek die uitsluitend door mensen is gemaakt. Muziek componeren vereist immers creativiteit, vaardigheid en een diep begrip van muzikale concepten zoals harmonie, melodie, ritme en structuur. Zou dit ook door een machine kunnen worden gedaan?

Anders geredeneerd, hoe waarderen we muziek? Vinden we het mooi? Dit kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Proberen we de emotie van de componist mee te voelen? Of heeft de componist de muziek niet met dit doel gecomponeerd? En kan een machine dit ook.

Al met al, de techniek schrijdt voort, en AI in de muziek kan een interessante discussie opleveren. Is het onderwerp AI al eens ter sprake gekomen in jouw Luisterclub?

Luister bijvoorbeeld eens naar dit stuk van Chopin op piano, gegenereerd met machine learning. Dit is een toepassing van stilistische overdracht van Chopin, maar het kan ook worden toegepast op andere artiesten. Het is klassieke muziek, zoals we dit stuk kennen, geïntegreerd met de toekomst van muziek. Luister hier > 

Of luister naar dit stuk, gecomponeerd met AIVA (Artificial Intelligence Virtual Artist). Dit is een AI die soundtrackmuziek componeert.

Wil je zelf eens iets componeren met AI? Kijk eens naar AIVA of SUNO.

 

Dit artikel is geschreven door Senia’s Muziekwerkgroep.