Naar de inhoud
Lees voor

Muziekfestivals
in de zomer

Natuurlijk lees je stapels boeken deze zomer. Maar heb je er wel eens aan gedacht een muziekfestival te bezoeken? Behalve een mooie dag brengt dat vaak dierbare herinneringen. Van opera in Verona, kamermuziek op de Noorse Lofoten tot een festival van eigen bodem... het kan allemaal. Onze werkgroep muziek geeft een korte festival-wegwijzer.

Muziekfestivals kennen een lange traditie. Door de zomerpauze van operahuizen en orkesten, trekken musici naar andere landen, om daar een ander geluid te horen en te laten horen. Zo ontstonden zomerfestivals, vaak in de open lucht maar ook in kastelen of landhuizen.

Over de grenzen

Ga je naar Italië? Dan is de arena van Verona de meeste bekende optie. Verbazend om live te horen hoe excellent de akoestiek van een romeinse arena was en nog is. Voor pianoliefhebbers is er in Zuid-Frankrijk het festival van La Roque-d’Antéron. Een theater in een ommuurd bos. Wie daar binnenkomt voelt zich klein en in sprookjesland. Het duurt even voor je ziet dat de bomen er exorbitant groot zijn, het theater staat namelijk in een reuzensequoiabos, een zeldzaamheid in Europa. Is het zuiden je te warm? Dan is er het korenfestival in Tallinn met een mix van klassieke en folkore muziek van topkwaliteit. Voor wie van kamermuziek houdt is er een veelzijdig festival op de Noorse Lofoten. Door heel Europa zijn deze zomer festivals, in alle soorten en maten. Muziekfestivals in Europa >

In Nederland

Tenslotte de duurzame optie: waarom zover reizen als het ook in Nederland kan? Het Holland Festival en het Festival Oude Muziek in Utrecht vormen al vele decennia een kroonjuweel van ons land, internationaal bekender dan hier. Durf je het aan? Misschien ken je de musici of componisten niet, maar je kunt dan vertrouwen op de gerenommeerde festivalorganisatie. Het openluchtfestival van de Nederlandse radio, Wonderfeel, is inmiddels een begrip geworden. Aan te raden als je goede vrienden weer eens uitgebreid wilt spreken: nodig ze uit voor een dagje Wonderfeel!

Holland Festival >
Festival Oude Muziek >
Wonderfeel >