Naar de inhoud
Lees voor

Open leesclubs over ‘t Hooge Nest

Wat doe je als je erachter komt dat je huis vol zit met schuilplaatsen uit de oorlog? Roxane van Iperen schreef een aangrijpend boek over de Gooise villa 't Hooge Nest dat in de oorlog bewoond wordt door twee moedige Joodse zussen. In aanloop naar 4-5 mei is organiseert Senia twee leesclubs over dit boek.

‘t Hooge Nest

Roxanne van Iperen beschrijft het waargebeurde verhaal van de twee zussen Brilleslijper en hun familieleden. Zij woont met haar familie in villa ‘t Hooge Nest in ‘t Gooi. Ze ontdekte dat haar woonhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gefunctioneerd als een onderduikvilla, van waaruit twee Joodse zusjes daadwerkelijk actie ondernamen tegen de bezetter en dat pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. ‘t Hooge Nest werd daardoor een symbool van verzet.

Journalist Leo Blokhuis reisde af naar ‘ Hooge Nest en sprak met Roxanne van Iperen. Bekijk zijn bezoek in dit filmpje (duur 8 min) >

Open leesclubs

Senia organsieert twee open leesclubs over ‘t Hooge Nest’, namelijk in Bibliotheek Venlo en Museum Opsterlân te Gorredijk. Tijdens de open leesclub gaan deelnemers met elkaar in gesprek over het boek. Dit gebeurt aan de hand van een leeswijzer met informatie over het boek, de auteur en de context. Deelnemers ontvangen de leeswijzer van te voren per e-mail.

Open leesclub in Bibliotheek Venlo
Begijnengang 2 | Venlo
Vr 21 april | do 25 mei | 14.00 uur
Kosten € 5,-
Meer info & aanmelden >

Open leesclub in Museum Opsterlân
Op donderdag 4 mei 10.00 uur is er een open leesclub in het museumcafé van Museum Opsterlân. De ochtend vangt aan met een film over het Gorredijkse Joodse meisje Esther Colthof, leerlinge van de school waarin nu het museum is gehuisvest. Daarna gaan deelnemers met elkaar in gesprek over ‘t Hooge Nest’. Geef de ochtend nog meer inhoud door een bezoek aan de collectie van Museum Opsterlân. Te zien is een tentoonstelling over de ‘Aprilmeistaking 1943’, in Friesland bekend als de ‘Melkstaking’. De grootste stakingsgolf die Nederland ooit gekend heeft.

Informatie
Museum Opsterlân | Hoofdstraat 59 | Gorredijk
Do 4 mei | 10.00 uur
Open leesclub | gratis toegang
Entree museum | € 6,50
Museum Opsterlân >

Deelnemers voor de open leesclub kunnen zich aanmelden via rudolphstraaten@gmail.com

Heb je het boek nog niet gelezen? Zet het boek vooral op je leeslijst van het volgende leesclubseizoen! Onze werkgroep biografieën maakte een verdiepende leeswijzer. Meer info >