Naar de inhoud
Lees voor

Smetana: zanger van Bohemen

De Tsjechische componist Bedrich Smetana (1824-1884) viert dit jaar zijn 200ste geboortedag. Hij is vooral bekend door zijn orkestwerk De Moldau (1874) en zijn opera De Verkochte Bruid (1866). Onze Werkgroep Muziek wil u graag laten kennismaken met enkele andere werken van deze componist. Ook deze zijn het beluisteren meer dan waard.

De Moldau is het tweede deel van een reeks van zes werken, getiteld Má Vlast (Mijn Vaderland). Hierin schildert Smetana een muzikaal beeld van zijn land. Het eerste deel, Vyšehrad uit 1874, gaat over de tweede burcht van Praag die op een rots boven de Moldau staat. Het begint met het Vyšehrad-thema gespeeld door twee harpen. U herkent dit thema waarschijnlijk omdat het ook aan het slot van De Moldau klinkt. > Luister via deze link naar Vyšehrad, gespeeld door het symfonie-orkest van Bamberg onder leiding van Jakub Hrůša (begin op 00:08 en einde op 15:40). (NB: Bij deze uitvoering worden alle delen van  Má Vlast gespeeld. Als u nieuwsgierig bent naar die andere delen kunt u deze via de link allemaal beluisteren.)

Na voltooiing van Vyšehrad schreef Smetana dat hij gehoorproblemen had. Drie weken later, na het beëindigen van De Moldau, was hij volledig doof. Alle muziek die hij hierna schreef, heeft hij dus nooit in werkelijkheid kunnen horen. Dat geldt ook voor de opera Het Geheim (1878), een van de in totaal acht opera’s die hij componeerde. Via deze link kunt u luisteren naar de ouverture van deze opera. U hoort het orkest van het Praags Nationaal Theater o.l.v.  Zdeněk Košler. > Luister via deze link

Een van Smetana’s latere werken is het Tweede Strijkkwartet in d-mineur uit 1882/1883. Volgens Smetana zelf geeft dit de wervelwind aan muziek weer in het hoofd van iemand die doof is geworden. > Luister via deze link naar een uitvoering van dit kwartet door het Pavel Haas kwartet.

Tenslotte een voorbeeld van de vele pianomuziek die Smetana schreef: het eerste boek van de Tsjechische Dansen  uit 1877. U hoort de pianist Rudolf Firkušný (tijdens het spelen wordt de partituur getoond). > Te beluisteren via deze link