Boektitels kiezen: hoe werkt dat bij Senia?
Mijn naam is Berna Brinkman. Ik ben 62 jaar, getrouwd, moeder van drie kinderen en voormalig docent Nederlands en Duits. Geboren en getogen in Raalte, middelbare school in Zwolle, gestudeerd in Leeuwarden, 25 jaar gewoond in Oosterwolde (Fr.) en nu, sinds acht jaar, woonachtig in Harlingen, waar we genieten van het leven in de stad aan het wad.

Sinds april vorig jaar ben ik, na een prettig gesprek met de voorzitter van onze (landelijke) werkgroep Moderne Literatuur Karin Mous en werkgroeplid Caroline Koning, toegetreden tot de werkgroep moderne literatuur van Senia.
Maar hoe bepaal je eigenlijk of een boek geschikt is voor de leesclubs van Senia? En hoe selecteer je uit de enorme hoeveelheid literatuur die jaarlijks verschijnt?
Een belangrijk criterium is dat een boek niet ouder mag zijn dan drie jaar, dit is geen hard criterium. Dit geeft ons ruimte om zowel recente Nederlandstalige als vertaalde literatuur te overwegen. Daarnaast spelen andere factoren mee. Bij het kopen van een boek laat ik me bijvoorbeeld leiden door aanbevelingen van boekverkopers, recensies in de boekenbijlage van de krant of suggesties van vrienden en collega’s. Ook worden we binnen de werkgroep op de hoogte gehouden van nieuw verschenen titels, zodat we een breed beeld krijgen van het actuele aanbod.
Mijn leesproces begint altijd ontspannen. De eerste keer lees ik een boek zonder aantekeningen te maken. Pas bij een tweede lezing pak ik mijn notitieboek erbij en ga ik na of het boek geschikt zou zijn voor Senia. Daarbij let ik op drie kernaspecten;
- blijft het boek hangen? Een goed boek laat een indruk achter, roept emoties op of zet aan tot nadenken;
- hoe is de stijl en taal? Een pakkende schrijfstijl en een sterke opbouw zijn essentieel;
- past het bij de Senia-lezers? Een boek moet voldoende gespreksonderwerpen bieden om een boeiende discussie te voeren. De leeswijzer, met zijn doordachte vragen, draagt hier enorm aan bij.
Boektitels kiezen blijft een subjectieve kwestie, maar gelukkig werken we met zes werkgroepleden samen. In september en december overleggen we over de voorgestelde boeken. We proberen zoveel mogelijk titels vooraf te lezen, zodat we een goed onderbouwde keuze kunnen maken.
Lezen is voor mij een passie en een manier om de wereld beter te begrijpen. Op dit moment ligt Narcis van Judith Fanto op mijn stapel om te beoordelen. Ik ben benieuwd of dit boek me net zo zal grijpen als Viktor een paar jaar geleden deed.