Aleksandra
Lisa WeedaIn dit debuut vertelt deze jonge Nederlandse schrijfster de geschiedenis van haar Oekraïense familie. Lisa’s grootmoeder Aleksandra werd op achttienjarige leeftijd, net als ruim een miljoen andere Sovjetmeisjes, tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Duitsland om als ‘Ostarbeiterin’ te gaan werken in de oorlogsindustrie. Na de oorlog kwam ze met haar Nederlandse man en twee kinderen in ons land terecht. Lisa hoort dit verhaal pas goed op haar drieëntwintigste en gaat dan een reis maken naar de geboortegrond van haar grootmoeder in Oost-Oekraïne. In haar verbeelding komt ze daar haar overgrootvader Nikolaj tegen, een Don Kozak, die in 1953 is overleden en zijn dochter na haar deportatie nooit meer heeft gezien. Samen met hem gaat Lisa op zoek naar haar neef Kolja, die tijdens een nieuw politiek conflict werd vermoord.
Links genoemd in de leeswijzer:
- Jellie Brouwer: Lisa Weeda, schrijver & programmamaker. In Kunststof (podcast), 27 oktober 2021.
- Judith Eiselin: Een roman als een koortsdroom met KGB-verhoorkamers, Stalin en kozakken in Oekraïne. In: NRC, 2 december 2021.
- Laura de Jong: Het literair talent van 2022 is Lisa Weeda: Ik ben kapotgegaan voor dit boek. In De Volkskrant, 28 december 2021.
- Coen Peppelenbos: Recensie: Lisa Weeda Aleksandra. Op tzum.nl, 8 januari 2022.
- Thomas de Veen: Lisa Weeda: Ik heb huilend achter mijn laptop gezeten toen ik de scène schreef over die vermoorde oom. In NRC, 6 januari 2022.
- Lisa Weeda vertelt over haar debuutroman Aleksandra, een zoektocht naar haar Oekraïense familiegeschiedenis die nu rap ingehaald wordt door de werkelijkheid. In De Bezige Bij Podcast, 31 maart 2022.