Naar de inhoud
Lees voor

Anton de Kom

Alice Boots en Rob Woortman
Atlas Contact, 2016, 548 p.
B21-02

De naam Anton de Kom spreekt, bijna 75 jaar na zijn dood, nog steeds tot de verbeelding. Vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling staat er op het voetstuk van zijn beeld in de Amsterdamse Bijlmermeer geschreven. Toch is er maar weinig over zijn leven bekend. Zijn gedachtegoed over Suriname en slavernij is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van Suriname tot een zelfstandige natie. 157 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij en 86 jaar na publicatie, heeft de boodschap in zijn boek niets aan zeggingskracht ingeboet. En in 2021 is er door de Nederlandse regering eindelijk erkenning voor de destijds foutieve beoordeling van zijn handelen! Voor een volledig beeld van Anton de Kom behandelt deze leeswijzer twee publicaties:

**´Wij slaven van Suriname´, Anton de Kom (2020, 20e druk)**
´Wij slaven van Suriname werd op 31 januari 1934 gepubliceerd door uitgeverij Contact. Het was het eerste boek waarin de Surinaamse geschiedenis beschreven werd vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.

**´Anton de Kom´, Rob Woortman en Alice Boots (2016, 3e druk)**
In Anton de Kom vertellen Boots en Woortman over Antons jeugd in Paramaribo, zijn uitzetting naar Nederland en zijn afkeer van het kolonialisme, waarover hij zijn meeslepende boek Wij slaven van Suriname schreef.

Het is ook mogelijk slechts één van deze publicaties te lezen ter voorbereiding van een boekbespreking over Anton de Kom.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.