Naar de inhoud
Lees voor

De vrije negerin Elisabeth

Cynthia Mc Leod
Conserve 2000 | 480 pagina's
B24-08

De naam van Elisabeth Samson komt voor in historische werken over Suriname, omdat
zij in 1764 wilde trouwen met een witte man en hiervoor geen toestemming kreeg van het koloniaal bestuur. Spijtig dat ze alleen om dit feit in de geschiedenisboeken wordt genoemd, terwijl ze veel andere belangwekkender zaken verricht heeft en zelfs een belangrijke positie wist te veroveren, alle racistische vooroordelen ten spijt.
Na een twaalf jaar durend, zeer intensief archievenonderzoek doet Cynthia Mc Leod uit
de doeken welk een markante persoonlijkheid Elisabeth Samson geweest moet zijn.
Mede daardoor is het Elisabeth gelukt op eigen kracht uit te groeien tot de rijkste vrouw
van Suriname in het midden van de achttiende eeuw, de “piek” van de driehonderdjarige slavernij. In een tijd waarin zwarte mensen uit Afrika werden gehaald, volgens de Bijbel waren ze voorbestemd slaven te zijn; ze hadden geen rechten, aangezien ze volgens blanke suprematie wel fysieke kracht, maar zeker geen intellect of gevoelens zouden hebben.
Elisabeth streeft naar gelijkheid ten opzichte van haar witte landgenoten, maar ook al is ze vrij, en dus geen slaaf, in het door Nederland gekoloniseerde land wordt zij als minderwaardig bestempeld.

Cynthia Mc Leod raakte gefascineerd door Elisabeth Samson. Hoe zij zich als zwarte persoon én vrouw heeft kunnen handhaven in de tegenstrijdige Surinaamse koloniale maatschappij en ondanks alles ook een succesvolle onderneming heeft kunnen uitbouwen, zijn centrale thema’s in dit boeiende verhaal. De leeswijzer van dit boek is geschreven met belangrijke input van de auteur.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.