Naar de inhoud
Lees voor

Desnoods met wapens

Sophie Poldermans
Meulenhoff 2023, 400 pagina's
B24-12

In het boek 'Desnoods met wapens' vertelt Sophie Poldermans het bijzondere verhaal van Hannie Schaft, Truus en Freddie Oversteegen. De drie waren bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog 19, 16 en 14 jaar. Zij sloten zich vrijwel direct aan bij het verzet en behoren tot het handjevol vrouwen dat daarbij ook de wapens heeft opgenomen. In hun eigen woorden “omdat het moest gebeuren”. Leidraad was hun sterke gevoel voor rechtvaardigheid, terwijl ze probeerden, onder onmenselijke omstandigheden, vooral mens te blijven.

De schrijfster heeft besloten om de geschiedenis vanuit het perspectief van de drie vrouwen te vertellen. Door uitgebreid (bronnen)onderzoek, veel gesprekken en een langdurige, intensieve band met Truus en Freddie Oversteegen beschikt ze over de kennis om het feitelijke en chronologisch vertelde verhaal in te kleuren met persoonlijke details. Je leeft mee met hun hoop, angsten, twijfel, verlangens, moed en vastberadenheid. Je krijgt een inkijkje hoe dat gewapende verzet in zijn werk ging. Je komt veel te weten over de ontwikkelingen tijdens en na de oorlog, alles in samenhang met hun levens.

Hannie Schaft werd drie weken voor het einde van de oorlog gefusilleerd en maakte het einde van de oorlog niet meer mee. Truus en Freddie werden na de oorlog, vanwege hun politieke, communistisch gekleurde overtuiging, lange tijd verguisd en zelfs bedreigd, in plaats van erkenning te krijgen voor hun moed en rol in het verzet. Een pijnlijk en minder bekend stuk Nederlandse geschiedenis.

Ook al is het verhaal van Hannie Schaft bij velen niet onbekend, dit is wederom een uiterst boeiend en informatief boek dat een waardevolle aanvulling geeft op een minder bekend stuk van onze geschiedenis tijdens én na de Tweede Wereldoorlog.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.