Europese lente
Christopher ClarkDe geschiedenis is niet dood, ze is zelfs niet voorbij. Christopher Clark laat dat in dit weergaloze boek over 1848 zeer levendig zien. Onze huidige tijd meer begrijpen aan de hand van de gebeurtenissen van 1848, dat is de bedoeling van dit boek. In een zeer verantwoord historisch boek dat leest als een roman toont Clark ons Oostenrijk, Italië, Frankrijk, de Duitse Staten en Nederland van 1848. De hele sfeer van die tijd komt tot leven. Hoe de mensen konden of moesten leven. Van de meest ellendige armoede tot de grootste grandeur, het trekt allemaal even levendig aan ons oog voorbij. De sfeer, maar ook ellende van die tijd, niets blijft voor ons verborgen. Hoe in zo’n tijd revoluties konden ontstaan en weer (soms letterlijk) doodbloedden, dat alles wordt zeer begrijpelijk beschreven. Deze geschiedenis laat zien dat je niets hoeft te verzinnen om het menselijke gedrag in al z’n mooie en lelijke kanten te laten zien.
Wat u mogelijk niet verwachtte: Nederland wordt in dit boek beschreven als een toonbeeld van een geslaagde revolutie. Koning Willem II, die in 1848 uit angst en vrees de nieuwe grondwet, die we nu eigenlijk nog steeds hebben, liet invoeren.
De grote winst van 1848 voor heel Europa en zelfs voor ons nu nog: een grondwet. Grondrechten worden normaal! Daar gaat het boek over.
Tip: lees dit boek als een roman. Het gaat niet om elk feitje of elke naam. Het gaat om de sfeer en de tijd waarin mensen zich op een bepaalde manier gaan gedragen en/of uitspreken. Zo wordt duidelijk hoe geschiedenis kan ontstaan.
Bronnen
Sommige kranten bieden slechts enkele artikelen gratis aan, waarna de volgende artikelen alleen voor abonnees toegankelijk zijn. Een goede bron voor recensies is LiteRom. Recensies uit deze database over oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur zijn voor alle bibliotheekleden gratis raadpleegbaar, zowel in de bibliotheek als thuis (zie https://www.bibliotheek.nl/collectie/digitale-bronnen.html). Sommige bibliotheken kopen ook de LiteRom Wereld in, met recensies van oorspronkelijk in het buitenland verschenen titels. Toegang hiertoe op locatie en/of thuis verschilt dus per plaats en is na te gaan via de website van uw lokale bibliotheek.
Recensies
- Peter Giesen: Historicus Christopher Clark schreef een boek over de revoluties van 1848. De Volkskrant, 08-12-2023
- N.C.F van Sas: Meester-historicus over de halve revolutie van 1848. NRC, 07-09-2023
- Rob Hartmans: Opeens brak in heel Europa de revolutie uit. Historisch Nieuwsblad, 08-12-2023