Naar de inhoud
Lees voor

Henry Moore, Vorm en materiaal

Sebastiano Barassi e.a.
Waanders, 2023, 128 p.
U24-13

Henry Moore (1898-1968) is één van de belangrijkste Engelse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Zijn werk is in musea, parken en op pleinen in steden over de hele wereld te bewonderen. Hoe kwam Moore eigenlijk tot zijn unieke en voor iedereen herkenbare vormentaal? 'Henry Moore: Vorm en materiaal' toont de ontwikkeling die hij als beeldhouwer doormaakte. Het belang van de natuur voor zijn werk staat daarbij centraal. Zo gebruikte hij oude stenen, stukken hout en botten als inspiratiebron.

De vier auteurs beschrijven hoe de verdere materiaalkeuze van Moore, zoals brons of steen, uiteindelijk bepalend was voor de vorm, maatvoering en het onderwerp van zijn beelden. De afbeeldingen van de vele objecten en sculpturen maken Moores visie duidelijk. Zij laten soms ook het maakproces zien van deze belangrijke vernieuwer in de beeldhouwkunst.

Tot op hoge leeftijd werd Moore gegrepen door nieuwe projecten en wist hij zijn enthousiasme nauwelijks in te tomen. Hij was geen dogmatische avant-gardist. Hij schiep geabstraheerde, maar voor ieder begrijpelijke, vormen om de essentie van de mens weer te geven.

Dit boek verscheen naar aanleiding van een druk bezochte tentoonstelling in 2023 in Museum Beelden aan Zee, Den Haag. Veel van zijn inspiratiemateriaal uit de natuur was daar te zien, evenals een groot aantal sculpturen. Zo’n zeventig beelden komen terug in deze goed vormgegeven catalogus. Zij geven samen met de tekst een mooi inzicht in het denken en doen van deze nog steeds tot de verbeelding sprekende beeldhouwer.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.