Henry Moore, Vorm en materiaal
Sebastiano Barassi e.a.Henry Moore (1898-1968) is één van de belangrijkste Engelse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Zijn werk is in musea, parken en op pleinen in steden over de hele wereld te bewonderen. Hoe kwam Moore eigenlijk tot zijn unieke en voor iedereen herkenbare vormentaal? 'Henry Moore: Vorm en materiaal' toont de ontwikkeling die hij als beeldhouwer doormaakte. Het belang van de natuur voor zijn werk staat daarbij centraal. Zo gebruikte hij oude stenen, stukken hout en botten als inspiratiebron.
De vier auteurs beschrijven hoe de verdere materiaalkeuze van Moore, zoals brons of steen, uiteindelijk bepalend was voor de vorm, maatvoering en het onderwerp van zijn beelden. De afbeeldingen van de vele objecten en sculpturen maken Moores visie duidelijk. Zij laten soms ook het maakproces zien van deze belangrijke vernieuwer in de beeldhouwkunst.
Tot op hoge leeftijd werd Moore gegrepen door nieuwe projecten en wist hij zijn enthousiasme nauwelijks in te tomen. Hij was geen dogmatische avant-gardist. Hij schiep geabstraheerde, maar voor ieder begrijpelijke, vormen om de essentie van de mens weer te geven.
Dit boek verscheen naar aanleiding van een druk bezochte tentoonstelling in 2023 in Museum Beelden aan Zee, Den Haag. Veel van zijn inspiratiemateriaal uit de natuur was daar te zien, evenals een groot aantal sculpturen. Zo’n zeventig beelden komen terug in deze goed vormgegeven catalogus. Zij geven samen met de tekst een mooi inzicht in het denken en doen van deze nog steeds tot de verbeelding sprekende beeldhouwer.
Bronnen
Sommige kranten bieden slechts enkele artikelen gratis aan, waarna de volgende artikelen alleen voor abonnees toegankelijk zijn. Een goede bron voor recensies is LiteRom. Recensies uit deze database over oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur zijn voor alle bibliotheekleden gratis raadpleegbaar, zowel in de bibliotheek als thuis (zie https://www.bibliotheek.nl/collectie/digitale-bronnen.html). Sommige bibliotheken kopen ook de LiteRom Wereld in, met recensies van oorspronkelijk in het buitenland verschenen titels. Toegang hiertoe op locatie en/of thuis verschilt dus per plaats en is na te gaan via de website van uw lokale bibliotheek.
- Henry Moore Foundation, Dane tree house, Much Hadham SG10 6EE, Engeland.
- Koen Klein: Het ruwe en het tedere. De Groene Amsterdammer, 6 september 2023
- Jan Stoel: Steen, hout, hars, glasvezel, gips, brons en porselein, Bazarow 29 juni 2023
- Janneke Wesseling: Henry Moore zocht naar wat zich onder de huid van zijn beelden afspeelde. NRC 17 mei 2023
- Edo Dijksterhuis: Schuilen voor Duitse bommen gaf Henry Moore inspiratie voor zijn beelden. Het Parool, 17 april 2023
- Geen prullenbakken in het paradijs; Henry Moore’s landgoed koestert de rust. De Volkskrant, 24 juli 1998