Reformatie in de Lage Landen (1500-1620)
Christine KooiDit boek geeft een verfrissende kijk op een belangrijke periode uit de vaderlandse geschiedenis, die de meeste Nederlanders kennen als ‘De Tachtigjarige Oorlog’ (1568-1648) en waarin ons land zich onder leiding van Willem van Oranje bevrijdde van de Spanjaarden. De Amerikaanse Christine Kooi, hoogleraar aan de Louisiana State University, vindt dit een te eenzijdige benadering. Zij tapt uit een ander vaatje. Het zijn niet zozeer de politieke maar de religieuze ontwikkelingen die de aandacht verdienen en deze speelden zich niet alleen af in de Noordelijke Nederlanden. Voor Kooi is dit in de eerste plaats de periode van de Reformatie die zich voltrok tussen 1500 en 1620 en die zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden ingrijpend zou veranderen. Katholieken krijgen in dit boek evenveel aandacht als gereformeerden en ook andere religieuze stromingen passeren de revue. Ca. 1620 waren twee afzonderlijke staten ontstaan met elk hun eigen religieuze identiteit, waar uiteindelijk het latere Nederland en België uit ontstonden. Goed geschreven, helder en informatief.
Bronnen
Sommige kranten bieden slechts enkele artikelen gratis aan, waarna de volgende artikelen alleen voor abonnees toegankelijk zijn. Een goede bron voor recensies is LiteRom. Recensies uit deze database over oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur zijn voor alle bibliotheekleden gratis raadpleegbaar, zowel in de bibliotheek als thuis (zie https://www.bibliotheek.nl/collectie/digitale-bronnen.html). Sommige bibliotheken kopen ook de LiteRom Wereld in, met recensies van oorspronkelijk in het buitenland verschenen titels. Toegang hiertoe op locatie en/of thuis verschilt dus per plaats en is na te gaan via de website van uw lokale bibliotheek.
Reacties uit de pers
- Gerrit-Jan Kleinjan: Iedereen in de Lage Landen werd geraakt door de Reformatie. Trouw, 31 mei 2023
- René van Stipriaan : Een paar jaar, en toen lagen de Nederlandse religieuze verhoudingen voor eeuwen vast. NRC, 25 augustus 2023