Naar de inhoud
Lees voor

Maak kennis met Anne-Maartje Lemereis

Heb je al eens gehoord van de componist Anne-Maartje Lemereis? De komende twee jaar zul je zeker van haar gaan horen. Zij is namelijk benoemd tot onze Componist des Vaderlands. In deze eervolle functie zal zij, naast het ambassadeurschap van het hedendaagse muziekleven, ook met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Senia's Werkgroep Muziek stelt haar graag aan je voor.

Anne-Maartje is de vijfde componist die dit ambt bekleedt na Martin Fondse (2022-2023), Calliope Tsoupaki (2019-2021), Mayke Nas (2017-2018) en Willem Jeths (2015–2016). Volgens het juryrapport heeft Anne-Maartje “de kracht om met duidelijke taal en daadkracht vanaf de onderkant iets op te bouwen en dán omhoog te tillen.” Anne- Maartje (1989) is veruit de jongste componist die dit ambt bekleedt en zij vindt dat het heel goed is om ook de jongere generatie een plek te geven. Zij zal zich met name bezig houden met de muziekeducatie van kinderen en jongeren, want creatief bezig zijn is goed voor je ontwikkeling.

“Ik schreef mijn eerste liedje toen ik 4 jaar was en ik ben er eigenlijk nooit meer mee opgehouden.” In deze video van het Nederlands Blazersensemble maak je kennis met Anne-Maartje.

Ben je benieuwd naar haar composities? Klik op de links om kennis te maken met haar composities Droom en Aleksandra.

Droom voor vierhandig piano, uitgevoerd door Thabo Rouse en Anne-Maartje Lemereis bij Podium Klassiek.

Aleksandra voor vierhandig piano, uitgevoerd door Floris Kortie en Mike Boddé

De website van de Componist des Vaderlands houdt je op de hoogte van alle activiteiten van Anne-Maartje. Onder het menu ‘nieuws’ deelt zij ieder week een culturele tip en onder de knop ‘doen’ staan bladmuziek en leuke opdrachten. Laat je verrassen door deze veelzijdige Nederlandse componist!