Naar de inhoud
Lees voor

100 jaar Kees de jongen

'Weet u wat het is,' zei Kees, 'het is eigenlijk niks, maar ik vergis me telkens met m'n gedachten, hoe zal ik het zeggen...' 'Kees de jongen' bestaat 100 jaar! De roman van Theo Thijssen, over alles wat er omging in het hoofd van een twaalfjarige Jordanese schoenmakerszoon omstreeks 1890, inspireerde vele generaties.

“Weet u wat het is,” zei Kees, “het is eigenlijk niks, maar ik vergis me telkens met m’n gedachten, hoe zal ik het zeggen …” En verder kon Kees maar niet komen met z’n denken. Hij wou er een eind aan maken; hij wou zich duidelijk voorstellen hoe het afliep tenslotte – maar dat mislukte hem. Het bleef een eindeloze, eindeloze strijd, hij kón er geen eind aan krijgen, lag-ie al niet minstens een uur te denken?

‘Kees de jongen’ is het meesterwerk van Theo Thijssen. ‘Nooit is een boek zo vlees voor me geworden als dit verhaal over een paar jaar uit een jongensleven, loepzuiver verteld, zonder enige literaire franje of belangrijkmakerij. Alles herkende ik. En dan Rosa Overbeek! Zij was niet alleen Kees’ maar ook mijn eerste liefde. Ik durf zelfs te beweren dat wie niet verliefd is geweest op Rosa Overbeek niet weet wat verliefdheid is’ (Remco Campert: Literatuurmuseum).

Expositie

Ter gelegenheid van dit 100 jarige jubileum van ‘Kees de jongen’ is een afwisselende expositie te zien in het Theo Thijssen Museum in Amsterdam. Er wordt uitgebreid ingegaan op de lange ontstaansgeschiedenis en het hoofdthema van de roman (de macht der fantasie), de autobiografische aspecten, het Amsterdamse decor, het schoolleven en de sociale omstandigheden van toen, de waardering door de decennia heen en de bewerkingen en invloed van het boek. De tentoonstelling is tot mei 2024 te zien.
Theo Thijssen Museum >

Nieuwe biografie

Dertig jaar lang verdiepte historicus en journalist Peter-Paul de Baar zich in het leven van Theo Thijssen. Dit resulteerde in de onlangs verschenen biografie ‘Theo Thijssen (1879–1943) schrijver, schoolmeester, socialist’. ‘De biografie van Theo Thijssen is een feest om te lezen’, aldus de Volkskrant. Meer info >