Naar de inhoud
Lees voor

Een kijkje achter de schermen

Senia zorgt voor verbinding tussen meer dan 11.000 mensen in 1840 lees- en luistergroepen. Dit alles met 5 betaalde parttime krachten vanuit een klein kantoor in Olst. Wat doet Senia allemaal en waarin onderscheidt Senia zich van andere leesclubs? Maaike de Jong, marketing coördinator en José Hofman, coördinator werkgroepen vertellen hierover.

Ik spreek beide dames in het kantoor in Olst, dat gehuisvest is in een drukkerij. Het is klein: er is nauwelijks plaats voor de 5 parttime medewerkers.

José Hofman, coördinator werkgroepen, is 15 jaar werkzaam bij Senia: “Mijn werkzaamheden zijn heel divers; ik maak de hele lijn mee, van aanmelding tot plaatsing in de groep. Dat vind ik erg leuk.”
Maaike de Jong, marketing coördinator, is sinds maart 2024 in dienst van Senia: “Ik kom uit het bedrijfsleven en ik vind het fijn om bij een stichting te werken. Hier is geen winstoogmerk, bijna geen overheadkosten. En ik kan wat toevoegen in het leven en welzijn van mensen.”

Er zijn veel leesclubs in Nederland. Waarin onderscheidt Senia zich, vinden jullie?

José:  Voor mij zijn dat de lees- en luisterwijzers. Mensen hoeven niet zelf meer het internet op te gaan om allerlei gegevens op te zoeken, ze komen in een soort van gespreid bedje terecht. Er zijn weinig andere leesclubs die met leeswijzers werken.
Maaike: Ik zie Senia als een soort relatiebemiddelingsbureau. Je kunt je bij ons aanmelden als je mensen zoekt die eenzelfde interesse hebben en wij zorgen ervoor dat dat gaat lukken. Senia ontzorgt en zorgt voor verbinding.
José: Senia heeft niet alleen leesclubs voor Nederlandse moderne literatuur, maar ook voor de Klassieken, Biografieën, Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Filosofie, Engels, Duits en Frans. Daarnaast en niet onbelangrijk biedt Senia muziekluistergroepen.
Maaike vult aan: En je kunt als groep lees- en luisterwijzers aanvragen uit alle andere categorieën. Dat is uniek. 

Hoe komen de lees- en luisterwijzers tot stand?

Maaike: Aan de basis van elke Senia lees- en luisterclub staat een werkgroep van deskundigen op dat specifieke vakgebied. Zij werken op vrijwillige basis en zorgen voor een keuzelijst, waaruit de lezer de boeken of de muziek kan kiezen. Er wordt gezorgd voor een goede balans; verschillende soorten boeken of muziekstukken, niet teveel van één bepaalde schrijver of componist etc.  De werkgroepen sturen ons hun teksten en foto’s; wij gaan vormgeven en redigeren en plaatsen het op onze website. In april sturen wij de keuzelijsten eerst per mail naar alle leden. Dan besluiten de lees- en muziekclubs welke boeken zij in het nieuwe seizoen willen gaan lezen of welke muziekstukken ze willen gaan beluisteren. Voor elk boek en elk muziekstuk dat op de keuzelijst staat, wordt een wijzer geschreven. Dat gebeurt door de werkgroepleden en door studenten. Zo’n wijzer bevat informatie over de schrijver of de componist, achtergrondinformatie over het boek of het muziekstuk en discussiepunten aan de hand waarvan de deelnemers een verdiepend gesprek kunnen voeren.

José: Wij zorgen ervoor dat iedereen de gekozen lees-/luisterwijzers vóór september in huis heeft.

Wie controleert de kwaliteit van de leeswijzers?

José: Sanne (Grijsen, directeur-bestuurder) heeft een kleine commissie  in het leven geroepen, de COL (commissie leeswijzers). Deze probeert wat meer uniformiteit in de lay-out van de wijzers te krijgen. Dat verschilt nogal per categorie.
Maaike: Los van de vorm, gaat het ook over de kwaliteit van de inhoud. Wij proberen de mensen die de teksten schrijven informatie aan te bieden om hun kennis te actualiseren. Daarnaast willen we tips geven voor het stellen van goede leesvragen. Die moeten prikkelen tot een dialoog. Wij proberen ze daarbij te helpen.
José: Er is ook een eindredactie die tekstueel alles bekijkt. Dat zijn mensen van buiten Senia, die wij aansturen.

Het is mogelijk een online abonnement te nemen?

José: Dit idee is in de coronatijd geboren. Er waren groepen die stopten vanwege covid. Joseé Zuiver, een vrijwilliger, heeft dit opgepakt en is het gaan coördineren als online groepen.
Maaike:  Het is een leuke mogelijkheid voor bijvoorbeeld familie of vrienden die verspreid over het land wonen en graag samen een boek willen lezen en bespreken. Er wordt redelijk veel gebruikt van gemaakt, er zijn nu 48 online groepen en dat aantal is groeiende. Dat is een mooie aanvulling op onze fysieke groepen; dat zijn er op dit moment bijna 1850.

Op jullie site (www.senia.nl) staan regelmatig vacatures voor vrijwilligers. Ik zag een vacature voor ambassadeurs. Kunnen jullie daarover iets vertellen?

Maaike: Ambassadeurs zijn de vrijwilligers die leesclubs helpen oprichten. Ze organiseren zelfstandig informatiebijeenkomsten, in bibliotheken, boekhandels of op andere plekken. Daar vertellen ze over alles wat Senia te bieden heeft. Bij voldoende animo vormen ze ter plekke een groep, die ze ook op weg helpen. Daarnaast melden mensen zich individueel bij ons aan, via de website. Soms kunnen ze direct in een groep die plaatsen vrij heeft, voor anderen proberen ambassadeurs in hun regio ze bij een club onder te brengen. Lukt dat niet op korte termijn, dan worden ze later uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. 
José: In ons kantoor in Olst zorgen we dan weer voor de verdere administratieve verwerking. Ook bieden we ambassadeurs alle ondersteuning die ze nodig hebben. Ze brengen heel verschillende mensen samen rond boeken en muziek en dat geeft, horen we vaak terug, veel voldoening. In diverse regio’s zoeken we nog ambassadeurs. 

 

Ik neem afscheid van beide enthousiaste dames, in de wetenschap dat er met heel weinig mensen heel hard wordt gewerkt.

Ria Hullegie