Naar de inhoud
Lees voor

De wereld op zijn kop

Benjamin Moser
De Arbeiderspers, 2023, 358
U24-07

In een levendig geschreven en rijk geïllustreerd boek beschrijft de Amerikaan Benjamin Moser zijn ontdekkingstocht door de Nederlandse cultuur aan de hand van de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In zijn behoefte grip te krijgen op de nieuwe wereld, waar hij voor zijn Nederlandse geliefde naartoe is verhuist, onderzoekt hij alles wat over de schilders te vinden is. Deze zoektocht mondt uit in achttien fraaie en soms aangrijpende schilders portretten. Van heel bekende en voor de hand liggende meesters als Rembrandt en Vermeer tot minder bekende als Gabriël Metsu en Albert Eckhout. Moser vertelt op persoonlijke wijze het verhaal van hun leven en werk, hun leerjaren en verdere ontwikkelingen in hun loopbaan, het geluk en ongeluk dat hen overkwam, en de ontvangst van hun werk. Ook beschrijft hij de wisselende waardering van de kunstgeschiedenis voor deze meesters.

In zijn positie als jonge schrijver vereenzelvigt hij zich met de jonge, beginnende schilders. Hij zoekt bij hen antwoorden op de vragen die hij zichzelf stelt: Waarom maken we kunst? Hoe belangrijk is originaliteit? Wat is schoonheid? Hoewel een aantal van deze vragen onbeantwoord blijft, levert het boek een mooie en eigenzinnige kijk op onze grootste kunstenaars.

Zijn persoonlijke zoektocht naar een eigen plek in een nieuw land laten je, door de blik van de buitenstaander, met andere ogen naar onze beste zeventiende-eeuwse schilders kijken.

Meedoen?

Senia helpt graag bij het vinden van een leesclub die bij je past.