Dichter bij Vincent
Alexandra van DongenNiet zozeer Vincents kunst staat in dit boek centraal, maar juist de gewone, alledaagse, huis-tuin-en-keuken voorwerpen die afgebeeld staan op zijn bekende werken in de periode 1881-1890. Van Gogh wist de huisraad zo nauwkeurig vast te leggen dat kunsthistoricus Van Dongen ze heeft kunnen herleiden tot het dorp en/of de fabrikant waar ze gemaakt zijn. Zo komt er een stoet aan voorwerpen voorbij: niet alleen de afgebeelde vazen, potten, pijpen, kannen, bordjes en kopjes, maar ook de lampen, klokken en zelfs de hoeden en mutsen. Door deze manier van kijken zie je geen zonnebloemen meer maar bloemen in een (te kleine) vaas. En de vaas blijkt geen vaas te zijn maar een pot à graisse voor het inmaken van bijvoorbeeld eend. Hoe weet ze dat allemaal? Waar komen die voorwerpen vandaan? De verkoopcatalogus wordt erbij gehaald, de fabriek getraceerd en de rage van de fédora (hoed) op Vincents portret van Armand Roulin wordt uitgelegd. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden want met Van Dongen zoeken we mee naar scherven uit de beerput van de pastorie in Nuenen, lezen we over boedelinventarissen, krantenberichten en natuurlijk wat Vincent er zelf over schreef in zijn brieven. Ontnuchterend? Misschien wel. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om de kunstwerken die tot ons spreken, maar ik moet zeggen: het is een leuke en originele manier om het beeld van Vincent te complementeren.
Bronnen
Sommige kranten bieden slechts enkele artikelen gratis aan, waarna de volgende artikelen alleen voor abonnees toegankelijk zijn. Een goede bron voor recensies is LiteRom. Recensies uit deze database over oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur zijn voor alle bibliotheekleden gratis raadpleegbaar, zowel in de bibliotheek als thuis (zie https://www.bibliotheek.nl/collectie/digitale-bronnen.html). Sommige bibliotheken kopen ook de LiteRom Wereld in, met recensies van oorspronkelijk in het buitenland verschenen titels. Toegang hiertoe op locatie en/of thuis verschilt dus per plaats en is na te gaan via de website van uw lokale bibliotheek.
Bij de (Kijk- en) discussietips
- Vraag 3 Simone van Driel: Kinderarbeid in de werken van de Haagse School, zonder dat dat het onderwerp was, NRC, 25 januari 2024
- Vraag 4 Monticelli in de collectie genaamd Vaas met bloemen (c. 1875)
- Vraag 6 Vraag om hulp
- Vraag 7 Stilleven rond een bord met uien
- Vraag 10 Boxmeer https://nos.nl/artikel/2140421-staat-het-bed-van-vincent-van-gogh-in-boxmeer en https://nos.nl/artikel/2140555-boxmeer-in-de-ban-van-bed-van-van-gogh en www.vangoghboxmeer.nl.
- Vraag 11 Vaas met Chinese asters en tuingladiolen
- Vraag 14 Verkoop van stillevens
- Vraag 15 De slaapkamer van Van Gogh
Reacties uit de pers, suggesties en links
- Filmpje over/van kunsthistoricus Alexandra van Dongen
- Auteur Alexandra van Dongen heeft in de maand mei 2021 als artist-in-residence in het gastatelier van het Vincent van Goghhuis in Zundert. Dichterbij kom je niet of in BrabantCultureel .
- Filmpje over de expositie n.a.v. dit boek in het Vincent van GoghHuis te Zundert
Algemeen over Vincent van Gogh
- Website met alle brieven van Vincent van Gogh
- Plaatsen waar Van Gogh heeft gewoond en die nu nog steeds bestaan: In de voetsporen van Vincent van Gogh in Frankrijk
- Interactieve kaart van zijn woonadressen in Parijs
- Websites over de Brabantse klederdracht en de poffer
- Achtergrondinfo over het boek Manuel Annuaire de la Santé dat is afgebeeld op Van Goghs Stilleven Rond een bord met uien (1889, p.172)
- Aardewerkmuseum in Sarreguemines