Het oog van Jan Veth
Fusien Bijl de Vroe e.a.Heeft u Johan Huizinga’s biografie 'Leven en werk' van Jan Veth gelezen? Dan is dit boek een geweldige aanvulling. Maar ook als eerste kennismaking met Jan Veth, schilder en criticus rond 1900, is het zeer geschikt. Oorspronkelijk verschenen als catalogus bij de tentoonstelling in het Dordrechts Museum (februari-september 2023), kreeg het al snel lovende kritieken in de pers. Een prachtig vormgegeven en toegankelijk boek dat het leven van Jan Veth in vier delen beschrijft: als kunstenaar, avant-gardist, portretschilder en kunstpleiter. Veth bevond zich aan het einde van de vorige eeuw midden tussen de kunstenaars, schrijvers, bestuurders; de avant-garde in Nederland. Voor zijn vrienden was hij loyaal en vol toewijding, de deur stond altijd voor ze open. In zijn schrijven was hij een scherp waarnemer, kritisch en beschouwend. Voor schilderopdrachten uiterst precies: hij maakte vele schetsen, verbleef wel weken soms maanden bij de opdrachtgever in huis om, zoals hij zei, ‘de persoonlijkheid te doorgronden’. Hoofd en hart lagen ver uit elkaar, er moest immers brood op de plank komen. Tijd voor vrij werk, het liefst in de natuur waar hij ‘stil kon werken’, was er nauwelijks. Zijn echte belangstelling ging dan ook uit naar de zeventiende-eeuwse Hollandse schilderkunst. In het boek verder veel achtergrondinformatie over bevriende kunstenaars, zoals De Tachtigers en de roerige tijd waarin ze leefden. En vooruit, één hoofdstuk over Anna Dirks, zijn vrouw, die hij ontmoet op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. ‘Vrij werk’ hield voor Anna bij haar huwelijk op. De auteurs zijn alle kenners uit de museale wereld.
Heeft u Johan Huizinga’s biografie Leven en werk van Jan Veth gelezen? Dan is dit boek een geweldige aanvulling. Maar ook als eerste kennismaking met Jan Veth, schilder en criticus rond 1900, is het zeer geschikt.
Bronnen
Sommige kranten bieden slechts enkele artikelen gratis aan, waarna de volgende artikelen alleen voor abonnees toegankelijk zijn. Een goede bron voor recensies is LiteRom. Recensies uit deze database over oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur zijn voor alle bibliotheekleden gratis raadpleegbaar, zowel in de bibliotheek als thuis (zie https://www.bibliotheek.nl/collectie/digitale-bronnen.html). Sommige bibliotheken kopen ook de LiteRom Wereld in, met recensies van oorspronkelijk in het buitenland verschenen titels. Toegang hiertoe op locatie en/of thuis verschilt dus per plaats en is na te gaan via de website van uw lokale bibliotheek.
- Johan Huizinga: Leven en werk van Jan Veth, Haarlem, 1927
- Een korte impressie van de tentoonstelling over Jan Veth in het Dordrechts Museum (2023)
Recensies over de tentoonstelling in het Dordrechts Museum
- Koen Kleijn: Niet genoeg bohémien. De Groene Amsterdammer, 15 maart 2023
- Kees Keijer: De schilder van de BN’ers rond 1900. Het Parool, 24 maart 2023
- Gijsbert van der Wal: De mensen die Jan Veth schilderde, blijven je de rest van je leven bij. NRC.nl., 22 februari, 2023
- Stefan Kuiper: Het Dordrechts Museum wijdt een voortreffelijk overzicht aan het werk van Jan Veth. De Volkskrant, 26 juni 2023
- Sander Kollaard: Schone ziel. Scherpe kijker. De Volkskrant, 28 januari 2023