Melancholie in de Gouden Eeuw
Luuc KooijmansIn dit boek probeert Luuc Kooijmans een antwoord te geven op de vraag hoe mensen in de Gouden Eeuw reageerden op depressieve mensen, maar ook op mensen die verstandelijk beperkt zijn of gewoon onaangepast gedrag vertonen. Hoe ging de samenleving met hen om? Wie was er verantwoordelijk voor de zorg voor deze diverse groep mensen? Hoe zag de zorg voor hen eruit? Daarbij maakt de auteur gebruik van bronnen die tot vandaag de dag nauwelijks toegankelijk waren, onder andere notariële bronnen, testamenten bijvoorbeeld.
Steeds weer ontstond de vraag: wat is precies de definitie van zwaarmoedigheid, melancholie? Wat valt er allemaal onder en hoe proberen medici de zieken te helpen? En waar komt het vandaan? Het boek geeft veel concrete voorbeelden over hoe de omgeving reageerde op ‘melancholici’ en hoe de overheid met hen omging en biedt dan ook een ongewone blik op het alledaagse leven in het Holland van de Gouden Eeuw. Veel buitenlanders verbaasden zich over de omgang met melancholici, die afweek van wat zij in hun eigen land zagen. Hoe valt dit verschil te verklaren?
Bronnen
Sommige kranten bieden slechts enkele artikelen gratis aan, waarna de volgende artikelen alleen voor abonnees toegankelijk zijn. Een goede bron voor recensies is LiteRom. Recensies uit deze database over oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur zijn voor alle bibliotheekleden gratis raadpleegbaar, zowel in de bibliotheek als thuis (zie https://www.bibliotheek.nl/collectie/digitale-bronnen.html). Sommige bibliotheken kopen ook de LiteRom Wereld in, met recensies van oorspronkelijk in het buitenland verschenen titels. Toegang hiertoe op locatie en/of thuis verschilt dus per plaats en is na te gaan via de website van uw lokale bibliotheek.
Reacties uit de pers
- Paul van der Steen: Luuc Kooijmans laat zien dat er in de Gouden Eeuw ook zorg was voor de zot. Trouw, 9 november 2023
- In zijn geschiedenis van de melancholie voert Luuc Kooijmans een wel erg bonte stoet mensen op. NRC, 2023.