Toen de wereld brak
John BoyneNog voordat zijn meest bekende boek De jongen in de gestreepte pyjama in de winkels lag, wist John Boyne dat hij de draad van dit verhaal ooit weer op zou pakken. Vooral de zus van hoofdpersonage Bruno liet hem, de auteur, niet los, want hoe verging het Gretel nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen? Zestien jaar liet hij zijn aantekeningen ongemoeid, totdat de schrijver helder had dat hij haar verhaal wilde vertellen vanuit een hedendaagse setting.
In 'Toen de wereld brak' woont Gretel in een luxe appartement in Londen. Ze leidt een comfortabel leven, waarin ze niet spreekt over haar ontsnapping uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. Dit kalme leven wordt overhoop gegooid als er een jong gezin komt wonen in het appartement onder haar. Gretel sluit vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten.
Ondanks dat het een vervolg op de eerder genoemde besteller is, is het door de thema’s die 'Toen de wereld brak_'_ oproept, zonder enige voorkennis te lezen. In een heel toegankelijke stijl voert Boyne je, aan de hand van terugblikken op het leven van Gretel, mee door gevoelens van rouw, schuldgevoel, medeplichtigheid, maar ook grenzeloos verdriet over het verlies van een naaste. In al deze emotie loopt één vraag als een rode draad door het verhaal: in hoeverre ben je als kind verantwoordelijk voor de daden van je ouders?
Interviews
- Talitha Dehaene: Schrijver John Boyne nadat zijn boek op felle kritiek werd onthaald: “De sociale media hebben mijn job veel moeilijker gemaakt”. Humo, 14 oktober 2022
- Mirjam Mulder: Interview John Boyne: Een onvolmaakte maar menselijke keus. Boekenkrant, 18 oktober 2022
Recensies
- Dirk Jan Arensman: De zus die achterbleef met schuldgevoel. Het Parool, 15 oktober 2022
- Monica van Bezooijen: Hoe gaan we om met schuld? Nederlands Dagblad, 19 december 2022
- Marianne Janssen: Hoofdrol voor een dode jongen in een gestreepte pyjama. Bazarow.nl, 4 november 2022