Naar de inhoud
Lees voor

Davidsbündler Akademie

Dat de oorlog in Oekraïne grote gevolgen heeft kan iedereen zich voorstellen. Maar wist je dat een groep zeer getalenteerde Oekraïense kinderen, jonge pianisten, samen met de beste pianopedagogen van het land zich onlangs hebben gevestigd in een schitterend Jugenstilpand in Den Haag? Daar zetelt nu de Davidsbündler Akademie, een broedplaats voor jong pianotalent. Jonge kinderen kunnen zich daar in vrijheid en veiligheid verder ontwikkelen. Niet alleen kinderen uit Oekraïne studeren er, steeds meer kinderen uit andere delen van de wereld voegen zich bij hen. Senia's Muziekwerkgroep vertelt je graag dit opmerkelijke verhaal dat weinig mensen kennen.

Het begon in Kyiv, waar het echtpaar Boris Fedorov en Tatiana Abayeva niet alleen meesterpianisten van internationale allure waren, maar ook pianopedagogen van uitzonderlijke klasse. Fedorov werd door president Zelensky onderscheiden als honorair artiest van Oekraïne. Hun dochter Anna Federova werd door hen opgeleid en trok daarna naar Nederland waar ze in korte tijd een sensatie werd, zowel in het Concertgebouw als op YouTube. Inmiddels is ook zij een internationaal gewaardeerde meesterpianiste. Natuurlijk was zij bezorgd over de veiligheid van haar ouders en hun leerlingen in Kyiv. Ze haalde hen over naar Nederland te komen, waar ze na aarzeling mee hebben ingestemd. Zo kon de ontwikkeling van de jonge kinderen doorgaan, al was het ver van hun vaderland. Naar voorbeeld van de denkbeelden van Robert Schumann noemden ze de school naar de Davidsbündler.

Ben je in (de buurt van) Den Haag, of wil je er naartoe gaan, dan kun je een concert of masterclass bijwonen in de Davidsbündler Akademie. Één keer per jaar is er een groot Davidsbündlerfeest en presenteren docenten en studenten zich op het podium, dat feest gaat plaatsvinden in juni. Meer informatie over de Davidsbündler Akademie vind je hier, zij houden het overzicht van alle concerten bij in de agenda.

Op 9 juni spelen zij een concert in het Concertgebouw, misschien is er nog plek!

Luisteren
In deze opname uit 2023 hoort u één van de leerlingen, de toen 9-jarige pianiste Yulliana Beziazychna in het eerste deel van Haydns pianoconcert in D-groot.

Meer weten over Haydns pianoconcerten? Senia’s Muziekwerkgroep maakte hier voor de nieuwe Keuzelijsten onlangs een luisterwijzer over, deze kun je dus toevoegen aan jouw luisterlijst voor volgend seizoen!

Afbeelding: Het gebouw van de Davidsbundler Akademie in Den Haag met op de voorgrond Anna Federova en haar ouders.