Naar de inhoud
Lees voor

Een muzikaal
MeToo verhaal

MeToo praktijken zijn al zo oud als de wereld. Een voorbeeld dat terugvoert naar de oudheid is dat van de god Apollo en de nimf Daphne. De Romeinse dichter Ovidius vertelt over ongewenste avances in het beroemde gedicht 'Metamorfosen' (8 na Chr.). Georg Friedrich Händel zette het verhaal eeuwen later op muziek.

Ovidius verhaalt over de god Apollo die in een overwinningsroes is, nadat hij met pijl en boog een reuze python gedood heeft. Hij denkt dat hij beter schiet dan Eros, de god van de liefde. Dan ziet hij de nimf Daphne en wordt direct verliefd op haar. Daphne voelt hier echter niets voor en vlucht weg. Als Apollo haar wil grijpen, verandert ze in een laurierboom.

Georg Friedrich Händel (1685-1759) componeerde naar dit mythologisch verhaal de cantate ‘Apollo e Dafne’. Een bekende aria uit dit werk is ‘Mie piante correte’, het moment waarop Apollo misgrijpt. Onze werkgroep muziek selecteerde een cantate waarin de schrik van Apollo wanneer hij door zijn overmoed wordt bestraft duidelijk te beluisteren is. Uiteraard mag ook een uitvoering van de hele cantate niet ontbreken. Veel luisterplezier!

Mie piante correte, Händel >
Cantata Apollo e Dafne, Händel. Uitgevoerd door Freiburger Barockorchester >

Tekst Mie piante correte

Mie pante correte,
Mijn voeten lopen je achterna

Mie braccia stringete,
Mijn armen omklemmen je,

L’ingrata beltà.
Ondankbare schoonheid

La tocco, la cingo
Ik raak haar aan, ik omsluit haar

La prendo, la stringo
Ik neem haar, ik omklem haar

Ma, qual novità!
Maar wat gebeurt er!

Che vidi, che mirai,
Wat zie ik, wat is dit,Mie piante correte

Cieli!destino,che serai mai!
Hemel lot wat kan dat zijn!

Hele tekst van Cantata Apollo e Dafne >

‘Laurierblad doe je voor de smaak in de soep; erop kauwen is niet lekker; kijken is toegestaan, aanraken verboden’ schrijft het Apollo Ensemble treffend in een concert beschrijving.