Uniek: samen muziek luisteren en bespreken

Werkwijze luisterclubs

De meeste leesclubs lezen zes of zeven boeken per jaar. Het aantal bijeenkomsten is gelijk aan het aantal te bespreken boeken. Elke leesclub bepaalt zelf waar en wanneer het bij elkaar komt: overdag of ‘s avonds, wisselend bij iemand thuis of op een vaste plek, bijvoorbeeld in een bibliotheek, buurthuis of café.

Keuzelijsten

Elke leesclub maakt jaarlijks een lijst met muziekstukken die het wil gaan luisteren en bespreken. Dit doen ze aan de hand van keuzelijsten die door Senia zijn gemaakt. Deze selectie muziekstukken is het werk van een werkgroep van vrijwilligers en professionals. De werkgroep kiest de muziekstukken die op de lijst komen en maakt hiervoor uitgebreide luisterwijzers. Aan keuzelijsten worden elk jaar een nieuwe selectie toegevoegd van nieuwe muziekstukken.

 Beluister enkele fragmenten van de muziek die op de nieuwste keuzelijst staat:

Luisterwijzers

Bij alle muziekstukken op de keuzelijsten zijn luisterwijzers. Deze geven informatie over het boek, over de auteur en de context. Ze helpen bij het voorbereiden van de bijeenkomsten en inspireren met discussievragen. De leeswijzers geven houvast waardoor begeleiding door een deskundige niet nodig is. Bekijk hier een leeswijzer ter inspiratie: Winterreise van Franz Schubert.