Naar de inhoud
Lees voor

Leestip: De Zanzibardriehoek

'Een verantwoord geschiedenisboek dat leest als een geweldige roman'. De Libris Geschiedenis Prijs 2023 ging onlangs naar 'De Zanzibardriehoek' van Martin Bossenbroek. Onze werkgroep geschiedenis plaatste het boek al (vooruitziende blik?!) op de boekenlijst 2024-2025. Martien Rietbergen, maker van de leeswijzer, vertelt ons waarom we het moeten lezen.

‘De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis 1860-1900’ handelt over de slavenhandel aan de oostkust van Afrika. Het eilandje Zanzibar is een knooppunt in de (slaven)handelsroutes aan de Afrikaanse oostkust. Een slavenhandel die omvangrijker is en al veel langer bestaat en ook nog eens langer zal doorgaan dan de Atlantische slavenhandel.

Hoewel het voor de Nederlandse lezer over een onbekend gebied gaat, voelt het onderwerp al snel vertrouwd doordat er een hoofdrol is weggelegd voor de bekende Afrika-reiziger Livingstone en de Amerikaanse journalist Stanley. De echte hoofdrol is weggelegd voor de Engelsman John Kirk die voor de Engelse regering op Zanzibar komt te werken en er later de Engelse consul zal worden. De vele landkaartjes en foto’s illustreren het verhaal heel mooi.

Het is een echt ‘Bossenbroek-boek’: het leest heel gemakkelijk en als lezer vergeet je al snel dat je een echt verantwoord geschiedenisboek aan het lezen bent. De auteur weet economische, politieke, en religieuze motieven zeer levendig te maken door ze aan allerlei personen van vlees en bloed te koppelen. Ook smeuïge liefdesverhalen met de nodige politieke consequenties worden door Bossenbroek met smaak beschreven. Het gekonkel rondom de verdeling van Afrika door de Europese landen, een verdeling die veel van de huidige problemen (mede) veroorzaakte, krijgt zijn waardige behandeling. Bossenbroek betoont zich een waar historicus door naast beeldende verhalen ook de schaduwkanten te tonen.

Door de vele personages in het boek kan de lezer de draad wellicht even kwijtraken. De meeslepende teksten maken dat zo’n ‘hindernis’ eigenlijk nauwelijks relevant is.

Wij hebben dit boek gekozen omdat het veel lezers zal aanspreken. Ook fictie-leesclubs nodigen we van harte uit het boek op hun leeslijst te zetten.

Martien Rietbergen,
Werkgroep geschiedenis